IT

Politiet virker ikke

Bilde: Jörgen Skjelsbæk

Det skal litt til å skremme en tidligere IT-konsulent som har løpt rundt på diverse IT-avdelinger rundt om i landet i noen år. Jeg har sett mye rart der ute, men intet som har forberedt meg mentalt på politiets organisering av IT-budsjettene:

"- Det er opp til politimesteren i hvert distrikt å anskaffe nytt. Og her er realiteten at de må velge mellom penger til overtid, nye patruljebiler eller nye datamaskiner."

Les det sitatet en gang til, og les det høyt. Hvis det ikke skremmer vannet av deg, har du ikke skjønt noe som helst.

Saken henlagt

Dette er en oppskrift for hvordan å sabotere politiets arbeid, hvis det er det som er målet. Jeg velger å tro at det ikke er det, men stiller isteden spørsmålstegn med hva (eller om) politiets ledelse har tenkt.

Selvsagt taper IT hvis politimesteren må velge mellom overtid i en voldtektssak natt til søndag, eller bruke pengene på nytt IT-utstyr. På kort sikt er det riktig beslutning, men på litt lengre sikt er det en regelrett katastrofe, og det vi har sett til nå er bare et forvarsel på hva vi kan forvente hvis det ikke ryddes opp.

Politiet vil bli mindre og mindre effektive for hver måned som går med slike utdaterte systemer. De vil bruke mer og mer tid på manuelle oppgaver inne på kontoret, og de vil få større og større problemer med å ta unna anmeldelser. Etterhvert får de vel ikke tid til å skrive "SAKEN HENLAGT" engang.

Rutiner?

Hvordan noen i politiet kunne finne på å sende ut en pressemelding der de skrev at konsekvensene ble minimale fordi "etaten hadde gode rutiner" er over min fatteevne. Slik jeg ser det, hadde de ikke rutiner.

IT er rutiner. Datamaskiner tenker ikke selv, men de er veldig gode til å følge rutinene de blir instruert (programmert) til å følge. Et politi uten fungerende IT-systemer, har ikke rutiner, og ihvertfall ikke gode rutiner.

Politiet er som alle andre steder. Organisasjonen fungerer ikke, men pliktoppfyllende enkeltindivider gjør sitt ytterste for å få hjulene til å gå rundt likevel. Heltemodig innsats under håpløse forhold går en stund, men når det er slutt, er det slutt, og det bør det være nå.

Rydd opp

Bare glem ekstra politifolk, ekstra midler til overtid og økt bemanning. Politiet virker ikke, og de vil ikke virke før IT-systemene er på plass.

Det kan ikke vente.

Vi kan ikke vente.

Det må skje nå!

Les hovedsaken:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.