ARBEIDSLIV

Polakker skyver ut lærlinger

Morten Nordengen, lærlingeansvarlig hos Selvaagbygg
Morten Nordengen, lærlingeansvarlig hos SelvaagbyggBilde: Joachim Seehusen

Ifølge Selvaagbyggs Morten Nordengen gjør ikke hundrevis av bedrifter jobben sin når det gjelder å ta inn lærlinger.

– Spesielt i mellomstore bedrifter har det blitt kultur å droppe læreplasser for å satse på rimelig utenlandsk arbeidskraft. Det har jeg lite sans for, sier han.

Nordengen enn antyder at å droppe lærlinger til fordel for fagarbeidere fra de nye EU-landene, er som å pisse i buksa for å holde varmen.

Fag dør ut

– Når levestandarden stiger i de nye EU-landene om fem til ti år, er jeg redd en del fag vil stå i fare for å dø ut. Det har jo vært nærmest umulig å få tak i forskalingssnekkere i flere år nå.

1385 unge fikk lærlingeplass innen et byggfag i fjor. – Når jeg vet hvor mange de store bedriftene tar inn, blir jeg ikke veldig imponert over det tallet.

I Oslo, Akershus og Østfold er det fra bedrifter i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg ikke gitt tilsagn om mer enn 99 kontrakter til 409 søkere.Ikke dyre i drift

På Opplæringskontoret for tømrerfag deler Rune Lundgard bekymringen til Nordengen:

– Til nå har vi ikke sett at lærlinger ofres til fordel for innleid utenlandsk arbeidskraft, i fjor satte vi ny rekord i Oslo og Akershus med 240 nye plasser. Men på sikt frykter vi at bedrifter vil ty til bllig innleid arbeidskraft og at søknaden til yrket kan gå ned.

Nordengen avviser at lærlinger er dyre i drift fordi de må følges opp og fordi produktiviteten er lav.

– Vi har som mål at 10-15 prosent av våre fagarbeidere skal være lærlinger. Det har vi hatt i mange år, og erfaringen er gode. Hver lærling har en fadder, og vi har ingen problemer med byggefeil eller lav produktivitet.

Oppfordring

Nordengen oppfordrer småbedriftene og opplæringskontorene som lærlingene har kontrakt med om å bli flinkere til å utnytte rotasjonsmulighetene som ligger i systemet.

– Det kan gjøre det lettere for småbedrifter å ta inn lærlinger. De behøver ikke sitte med dem i perioder med lite å gøre.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.