KLIMA

Planlegger felles atomtokt i Barentshavet

Gamle atomreaktorer og annet radioaktivt materiale ligger dumpet i sjøen i Barentshavet og Karahavet. Nå skal miljøtilstanden kartlegges.
Gamle atomreaktorer og annet radioaktivt materiale ligger dumpet i sjøen i Barentshavet og Karahavet. Nå skal miljøtilstanden kartlegges. Bilde: Colourbox
16. feb. 2011 - 16:36

Onsdag og torsdag er en ekspertgruppe samlet i Oslo for å gå videre med planene om å gjennomføre internasjonale miljøtokt på russisk side. En rekke utrangerte atomreaktorer og annet radioaktivt avfall ble i sovjettiden dumpet på sjøen i Barentshavet og Karahavet.

Lokal forurensning

På Novaja Semlja ble det gjennomført prøvesprengninger av atomvåpen under den kalde krigen. Sammen med atomubåtene Komsomolets og K-159, som henholdsvis gikk ned ved Bjørnøya og under tauing til opphogging, utgjør de tidligere prøvesprengningene potensielle kilder til radioaktiv forurensning.

– Vi vet fra tidligere tokt at de radioaktive lekkasjene har vær lokale og at strålenivåene generelt sett er lave i disse viktige havområdene. Men det er viktig å overvåke om forurensningsfaren øker. Norge har direkte økonomiske interesser av at vi vet mest mulig om miljøtilstanden i disse fiskerike havområdene, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Erik Lahnstein, til NTB.

Planlegging

Han sier seg glad for at russerne igjen åpner for internasjonale miljøtokt på eget territorium. Det er nå 16 år siden norske eksperter deltok i felles kartlegging av den radioaktive forurensningen i området.

– Det er svært gledelig at man på russisk side igjen åpner opp for internasjonal miljøovervåking. Med ekspertmøtet i Oslo denne uken er realiseringen av nye tokt mye nærmere, sier Lahnstein, som ikke kan si om den første kartleggingen kan skje i løpet av året.

Tre fellestokt

I 1992, 1993 og 1994 ble det gjennomført tilsvarende fellestokt i havområdene øst for Novaja Semlja, der blant annet forurensning fra 17 dumpede atomreaktorer ble målt. Lekkasjer fra prøvesprengninger i Abrasimovfjorden og Stepovogovfjorden ble også undersøkt.

Russerne har i ettertid gjennomført flere tokt, men ikke med norsk deltakelse etter 1994.

– Planleggingen av nye fellestokt er et godt uttrykk for det generelt gode samarbeidet som vi nå har med Russland, understreker Erik Lahnstein.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.