ARKIVNYHETER

Planlegger å fjerne offshoregigant

EN GENERASJON: Etter 35 år planlegger Statoil å stanse driften på Stafjord A. Ingen annen plattform på norsk sokkel har bidrat med til felleskasssen enn denne.
EN GENERASJON: Etter 35 år planlegger Statoil å stanse driften på Stafjord A. Ingen annen plattform på norsk sokkel har bidrat med til felleskasssen enn denne. Bilde: Øyvind Hagen/StatoilHydro
Anders J. Steensen
29. mars 2011 - 08:59

Statfjord A

Vekt: 600.000 tonn

Total høyde: 270 meter

Boligkvarteret har i normalsituasjon plass til 206 personer.

Produksjonsstart: 24. november 1979.

Planlagt stans 2014

Statfjord A er den eldste plattformen Statoil opererer på norsk sokkel. Fra den startet produksjonen i 1979 har selskapet forlenget levetiden med flere år, i tillegg til å jobbe for en total utvinningsgrad på feltet på over 70 prosent. Fjerning av Statfjord vil bli en av de største decommissionningjobber noen gang utført på sokkelen.

– Statfjord A har en dobbel rolle for tiden. På den ene siden jobber vi nå med å planlegge en nedstengning samtidig som vi også borer nye brønner fra plattformen for å øke utvinningen fra feltet , sier Dag Berg, produksjonsdirektør for Statfjord-feltet.

– Allerede i år begynner vi noen aktiviteter knyttet til avvikling, Vi planlegger permanent plugging av fire brønner som ikke har vært i drift på flere år. I tillegg planlegger vi og fjerning av en lastebøye som heller ikke lengre er i bruk, sier Berg.

12 ukers frist

Høringsnotatet som nå sendes ut til myndigheter, kommuner og interesseorganisasjoner skisserer forslag til et program over hva som må konsekvensutredes før en endelig plan kan lages. Programmet vil beskrive planene for avvikling og disponering med relevante problemstillinger og innvirkninger på miljø, naturressurser, fiskeriene og samfunnet forøvrig. Fristen for tilbakemeldinger er satt til 12 uker. En endelig konsekvensutredning vil bli sendt på høring i årsskiftet 2012/2013.

Komplisert

Statfjord A er en Condeep-konstruksjon med tre bein. Plattformen har to parallelle produksjonstog og produserte på topp over 400 000 fat olje per dag. Opprinnelig planlagt kapasitet var 350 000 fat. Plattformen har også fungert og fungerer som prosess- og lagringsanlegg for olje fra Snorre-feltet. Sammen med sine to søsterplattformer Statfjord B og C, produserte Statfjordfeltet over 800 000 fat daglig da produksjonen var på topp i 1993. Utbygger av feltet var Mobil Exploration Norway, nå ExxonMobil. Statoil overtok driften av feltet i 1987.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.