OLJE OG GASS

Petoro håver inn 120 milliarder

CASHER INN: Høye oljepriser gjør at statens direkte inntekter fra eierskap i lisensene er på nær 120 milliarder kroner. Det tilsvarer samlede investringer i jernbane i Norge i 13 år.
CASHER INN: Høye oljepriser gjør at statens direkte inntekter fra eierskap i lisensene er på nær 120 milliarder kroner. Det tilsvarer samlede investringer i jernbane i Norge i 13 år. Bilde: StatoilHydro

Statens nettoinntekter fra eierandelene på norsk sokkel (SDØE) som styres av oljeselskapet Petoro, var per tredje kvartal 118,9 milliarder kroner.

Opp

Det er 6,6 milliarder mer enn for hele 2007. For de første ni månedene er resultatet 35,3 milliarder over tilsvarende periode i 2007.

Resultat etter finansposter var 114,2 milliarder, mot 80,9 milliarder per tredje kvartal i fjor.

Den sterke økningen skyldes høyere priser på olje og gass.

Opp 40 prosent

I tredje kvartal 2008 var netto kontantstrøm 38,3 milliarder, mot 26,1 milliarder i samme kvartal året før, mens resultat etter finansposter var 36,4 milliarder mot 27,3 milliarder.

Driftsresultatet i tredje kvartal var 35,6 milliarder kroner, opp 27 prosent fra tredje kvartal 2007.

For de ni første månedene var driftsresultatet 114,9 milliarder kroner; en økning på 39 prosent sammenlignet med samme periode året før.Viktig for Norge

– At vi allerede etter tre kvartaler har passert fjorårets meget gode resultat, reflekterer de svært høye prisene vi har hatt i 2008. Det bratte fallet nå i høst er urovekkende, særlig ettersom vi enda ikke vet om vi har nådd bunnen. Men selv etter det dramatiske fallet er oljeprisen på et høyt nivå historisk sett og dette har den siste tiden også blitt forsterket av en sterkere kurs på amerikanske dollar, som er den valutaen olje handles i, sier Petoros økonomidirektør Marion Svihus i en pressemelding.

– Resultatet understreker den store betydningen direkte statlig eierskap til olje og gass har for norsk økonomi.Betyr lite

Petoro har vurdert virkningen av finanskrisen på norsk sokkel. Svihus sier at hun ikke ser at den vil ha en veldig stor effekt.

– Jeg tror at det først og fremst vil påvirke letevirksomheten. Investeringer og kostnader som må til for å sikre produksjonen på kort og mellomlangsikt tror jeg blir berørt i langt mindre grad. Dette bildet forsterkes når man også ser på aktørbildet. De store produserende feltene på sokkelen domineres av store og finansielt solide oljeselskaper, mens letevirksomheten i større grad også omfatter de mange nye aktørene. Noen av disse er svært små og finansielt langt mindre solide, sier hun.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.