NYETEKNOLOGIER

Periodesystemet får nytt stoff

Stoff 112, med det midlertidige navnet ununbium, skal hete copernicium om forskerne bak får det som de vil.
Stoff 112, med det midlertidige navnet ununbium, skal hete copernicium om forskerne bak får det som de vil.
Stein Jarle Olsen
17. juli 2009 - 10:00

Element 112 ble oppdaget for 13 år siden i et tysk atomlaboratorium, men ble ikke akseptert som et ekte grunnstoff før i juni i år.

Nå har det fått foreslått et navn: copernicium, med symbol Cp. Frem til nå har stoffet hatt ununbium (Uub) som midlertidig navn.

Copernicus

Stoffet blir dermed kalt opp etter astronomen Nicolaus Copernicus, som var den første til å komme frem til at planetene sirkulerer rundt solen, og ikke motsatt, noe som skapte stor oppstandelse i religiøse miljøer som ikke ville akseptere at jorden ikke var sentrum i universet.

Hans funn var essensielt for oppdagelsen av tyngdekraften.

Navnet på det nye grunnstoffet skal nå diskuteres og evalueres i International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC), organisasjonen som skal godkjenne alle tillegg til det periodiske system.

– Fantastisk forsker

Copernicium ble oppdaget under fusjonseksperimenter på Senter for tung-ion-forskning i Tyskland i 1996.

Ifølge IUPAC-reglene kan ikke grunnstoff kalles opp etter levende personer, og teamet bak oppdagelsen foreslo derfor copernicium.

– Vi ønsker å hedre en fantastisk forsker som endret vårt syn på verden, sier professor Sigurd Hofmann, leder for teamet.

Tungt

Copernicium er det tyngste grunnstoffet i det periodiske system, 277 ganger tyngre enn hydrogen. Det ble produsert i en atomreaktor da sink-ioner ble skutt mot et mål av bly.

Grunnstoffet forvitrer i løpet av en brøkdel av et sekund og dets eksistens kan derfor bare bevises ved hjelp av svært sensitivt datautstyr.

Så langt har man bare sett fire copernicium-atomer, ifølge Daily Mail.

Fortsatt på jakt

Forskningsgruppen ved det tyske senteret har så langt oppdaget seks grunnstoffer, som bærer atomnumre fra 107 til 112 - bohrium, meitnerium, roentgenium, darmstadtium, hassium og altså det som kan komme til å hete copernicium.

Teamet er nå på jakt etter grunnstoffet med atomnummer 120, mens IUPAC holder på å avgjøre om et russisk gruppe har funnet grunnstoff nummer 113 og 115.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.