OLJE OG GASS

– Peak oil er politikernes beste venn

TOPPEN NÅDD: - Man kan ikke lenger snakke om å øke bruken av kull, olje og gass. Det går bare ikke. Og det å finne alternativ energi krever lang tid, sier Kjell Aleklett. Presidenten i peak oil-organisasjonen ASPO skriver nå bok for å fortelle folk hvilken omstilling vi står overfor.
TOPPEN NÅDD: - Man kan ikke lenger snakke om å øke bruken av kull, olje og gass. Det går bare ikke. Og det å finne alternativ energi krever lang tid, sier Kjell Aleklett. Presidenten i peak oil-organisasjonen ASPO skriver nå bok for å fortelle folk hvilken omstilling vi står overfor. Bilde: Staffan Claesson, Uppsala universitet
Kjetil Malkenes Hovland
14. des. 2010 - 13:14

Verden står overfor en massiv utfordring: Vi må ut av oljeavhengigheten enten vi vil eller ikke.

Dette er noe av budskapet i fysikkprofessor Kjell Alekletts kommende bok med arbeidstittelen «Peeking at Peak Oil».

– Den skal henvende seg til folk som ønsker å forstå peak oil. Det kan være politikere, vanlige folk eller forretningsmenn. Man skal ikke trenge å være ekspert, sier Aleklett til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Forklarer med bilder

Fysikkprofessoren leder Universitetet i Uppsalas gruppe for globale energisystemer og er president i organisasjonen ASPO (The Association for the Study of Peak Oil and Gas).

Aleklett snakker på telefon fra Adelaide i Australia, hvor han sitter og skriver ferdig boken. En illustratør skal hjelpe ham med å forklare de kompliserte sammenhengene i verdens energisystemer.

– Pedagogikken er viktig?

– Nettopp. I og med at jeg har den basiskunnskap jeg har, vil jeg prøve å presentere så allmennheten forstår, sier Aleklett.

Les også: Shell forbereder seg på «peak oil»

– Kan ikke øke oljeforbruket

Budskapet Aleklett vil formidle er at veksten i oljeforbruket vil stoppe av seg selv, og at vi må begynne å forberede oss på dette. Den globale dagsproduksjonen faller nå årlig med 4,5 millioner fat oljeekvivalenter, forklarer han.

– Man kan ikke lenger snakke om å øke bruken av kull, olje og gass. Det går bare ikke. Og det å finne alternativ energi krever lang tid. Skulle man erstatte 4,5 millioner fat oljeekvivalenter per år med etanol, trenger man å øke etanolproduksjonen fra dagens nivå med 400 prosent. Å få på plass en like stor mengde energi er umulig, sier Aleklett.

Olje er i dag en av bærebjelkene i verdenssamfunnet. Den driver biler og lastebiler, skip og fly. Den gir oss kontaktlinser, PC-er, klær, gjødsel, traktorer, mat. Oljen har latt menneskeheten vokse fra en milliard til 6,7 milliarder mennesker.

Les også:

– Trenger tre nye Nordsjøen

OECD-organet som går under navnet Det internasjonale energibyrået (IEA) hevder i sin rapport World Energy Outlook 2010 at verden kan møte en etterspørsel på 99 millioner fat oljeekvivalenter per dag i 2035. Ifølge Alekletts team i Uppsala er det reelle tallet kun 75 millioner fat per dag i 2030.

– IEA sier blant annet at man skal produsere 20 millioner fat per dag fra oljefelter som hittil ikke er funnet. Jeg bruker å sammenligne med Nordsjøen. Fra man begynte å produsere der til maksproduksjon tok det ca. 25 år, samme periode som man snakker om nå. Maksproduksjon i Nordsjøen var 6 millioner fat per dag. 20 millioner fat betyr at man skal finne minst tre oljeregioner av Nordsjøens størrelse på 25 år. Det sier litt, sier Aleklett.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Han mener rapporten fra IEA er et rop om hjelp. Det finnes ikke nok olje. Det er blant annet «urealistisk» at Saudi-Arabia skal klare å øke sin produksjon slik IEA spår. Aleklett roser likevel IEA for at de i årets rapport slår fast at oljesand ikke vil kunne produsere mer enn 4 millioner fat per dag.

– De bruker samme sifre som vi har beregnet, sier han.

Det internasjonale energibyrået: Det internasjonale energibyrået:<br/> Råoljen er over toppen

Ikke nok kull heller

Også alternativer som kull blir dyrere. De lett tilgjengelige ressursene er alt utvunnet, ifølge Aleklett. Han mener verdens kull i hovedsak vil bli brukt til å produsere elektrisitet, ikke drivstoff.

– Coal-to-liquids (CTL) kan vi glemme, det ikke er nok kull til det, sier han.

Per i dag brukes CTL kun i Sør-Afrika, som produserer 150 000 fat olje av kull hvert år. Å erstatte fallet på 4,5 millioner fat oljeekvivalenter med kull-til-væske ville kreve 60 prosent av Kinas kullforbruk. Det kommer ikke til å skje, mener Aleklett.

Les også: – Nok olje til 2030

– Blir ikke CO2-fangst

– Betyr det at også CO2-fangst (CCS) er bortkastede penger?

– Det samme gjelder for CCS. Skal man gjøre det, kommer det til å koste energi. Det går med 25-30 prosent av energien for å få dette til. I Kina skulle man da ofre mye kull. Det kommer man ikke til å gjøre, sier han.

Aleklett tror likevel ikke på at vi må tilbake til steinalderen, og at det blir hver mann for seg selv.

– På 70-80-tallet gikk oljekonsumet ned. Det vil alltid finnes vinnere og tapere i slike omstillinger. Men vi som levde under oljekrisen opplevde ingen nød, selv om vi måtte spare. Forhåpentligvis vil denne prosessen gå langsomt nok til at vi kan tilpasse oss, sier Aleklett.

Les også: – Oljens fall før 2030

Lavere CO2-utslipp

Han ser imidlertid også en positiv side ved peak oil. Han tror ikke det finnes nok fossil energi til å oppfylle FNs klimapanels verste scenarier for CO2-utslipp og global temperaturøkning.

– Fra et klimasynspunkt bør vi være glade. Peak oil er politikernes beste venn. Peak oil vil klare det som politikerne ikke tør, sier Aleklett.

Les også: – Ikke «peak oil»

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.