KLIMA

– Peak fosfor mye verre enn peak oil

Fosfor trengs i kunstgjødsel, og vi vil få problemer når lagrene er tomme, mener biologiprofessor Dag Hessen.
Fosfor trengs i kunstgjødsel, og vi vil få problemer når lagrene er tomme, mener biologiprofessor Dag Hessen. Bilde: Colourbox
21. jan. 2011 - 12:03

I mange år har vi snakket om peak oil. Spørsmålet om når oljeproduksjonen når toppen og hvordan vi skal innrette oss med stadig mindre olje på hver av oss har opptatt fagfolk i flere tiår.

– Peak oil ikke så farlig

Noen hevder at vi allerede har sett toppen, andre hevder at vi har mer og gå på.

– Uansett hva som er riktig når det gjelder peak oil så kommer vi til å finne substitutter. Det er mange andre energikilder og olje er bare en av mange kjemiske energibærere. Det som bekymrer meg er at vi også beveger oss mot det vi kan kalle peak fosfor og det har fått svært lite oppmerksomhet. Fosfor er et grunnstoff som vi ikke kan erstatte og som har vært helt vitalt i den grønne revolusjonen. Det at vi i dag kan produsere så mye mat som vi gjør skyldes kunstgjødsel, sier professor i biologi, Dag Hessen, til Teknisk Ukeblad.

Hessen peker på at det tas ut fosfat mange steder i verden, men at spesielt de nordafrikanske forekomstene er veldig store.

BEKYMRET FOR FOSFOR: Professor i biologi ved Universitetet i Oslo, Dag Hessen, mener vi må ta innover oss at fosfor er en begrenset ressurs og at vi må økonomisere med forbruket.
BEKYMRET FOR FOSFOR: Professor i biologi ved Universitetet i Oslo, Dag Hessen, mener vi må ta innover oss at fosfor er en begrenset ressurs og at vi må økonomisere med forbruket.

Vann og fosfor

Etter hvert som det blir mangel på fosfat mange andre steder i verden vil landene med store fosfatressurser få store inntekter og makt slik som oljelandene har i dag.

– Vi er veldig klar over at vi har problemer med nok ferskvann i mange land. Men vi må også tenke på fosfat som et problemråstoff. En bieffekt av den grønne revolusjonen har vært overgjødsling. Overforbruket av fosfor i landbruket har gjort at vi har forurenset vannkilder og fått oppblomstring av giftige alger, sier Hessen.

Mer restriktiv

Han mener vi burde sørge for en mer restriktiv bruk av fosfor i landbruket, både for å begrense uttaket av en endelig ressurs og på grunn av forurensingen.

– Kanskje Thomas Malthus får rett likevel selv om han ikke forutså den grønne revolusjonen. Han spådde for over 200 år siden at matvareforsyningen ikke ville holde tritt med en ubegrenset befolkningsvekst. Vi bør huske at maten ikke kommer fra frysedisken, sier Hessen.

Les også: – Peak coal i 2011

Ikke bekymret

Leder for fosfatvirksomheten i Yara, Terje Bakken, er ikke slike bekymret for fosfatforsyningene.

– For det første er de nordafrikanske forekomstene enorme og det kommer til nye i mange andre land. Det er ekstremt store reserver av sedimentær fosfat. Dessuten er dette snakk om bygningsteknologi. Økt pris gjør det lønnsomt å ta ut fosfat som ikke er tilgjengelig i dag. Verken jeg eller mine barn kommer til å merke noe til fosfatmangel, sier han.

Les også: – Peak oil er politikernes beste venn

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.