T2

Path er det intime alternativet til Facebook

På Path får du aldri mer enn 150 venner.

Path er en ren mobiltjeneste, utviklet for Android og iPhone.
Path er en ren mobiltjeneste, utviklet for Android og iPhone. Bilde: Stein Jarle Olsen
Svein-Erik Hole
9. jan. 2012 - 11:02

"Venner" er blitt et utvannet begrep på Facebook. Vi kobles til mennesker vi ellers har et veldig perifert forhold til.

Og selv om det er mulig å styre ulik informasjon til ulike grupper, er dette noe bare et fåtall benytter seg av. Med flere hundre Facebook-venner og diverse nyhetsabonnementer på toppen, blir det mye støy og vanskelig å holde oversikten.

Det var i dette bildet Path Inc så sin mulighet: De utfordrer Facebook ved å tilby et mer privat og intimt sosialt nettverk.

Path tiltrekker også brukere med erfaring fra lokasjonsbaserte sosiale nettjenester som Gowalla og Foursquare. Etter at Facebook kapret Gowallas utviklere og varslet at de ville stenge tjenesten, valgte mange brukere å flytte seg til Path, som tilbyr mange av de samme funksjonene som Gowalla. Og mer til.



Sosial journal

Selv kaller utgiverne Path for «en journal som hjelper deg å dele livet med dem du setter pris på».

Som navnet antyder, skal det handle om hvordan du beveger deg gjennom verden: Hvor du befinner deg, hvem du er sammen med, hvilken musikk du hører på og dine spontane tanker – supplert med bilder og video, likes/dislikes og smileys. Du kan til og med la appen automatisk oppdatere hvilke byer eller fylker du forflytter deg mellom.

Derimot er det umulig å dele klikkbare lenker, til forskjell fra i Facebooks statusfelt.

Til enhver tid kan du lese ut av appen hvem som har sett dine siste oppdateringer.

I motsetning til mange av sine konkurrenter, er Path en rendyrket mobiltjeneste, med apps for Android og iPhone. Den er ikke basert på HTML. Path har også integrasjon mot Facebook, Twitter, Tumblr og Foursquare.

Les også: Slik får du jobb hos Facebook



Maks 150 venner Slik ser den personlige feeden ut på Path for iPhone.
Maks 150 venner Slik ser den personlige feeden ut på Path for iPhone.

Maks 150 venner

Den snodigste funksjonen er kanskje å varsle om du er våken eller sover.

Paths grunnlegger Dave Morin – tidligere ansatt i Facebook som «senior platform manager» - sier at det ikke lenger er om snakk om å være online eller offline. Med mobilen er vi online hele tiden. Men vi sover i blant, og med sovestatus aktivert, vet vennene dine at det ikke er noen vits i å kontakte deg akkurat nå.

Men hvorfor skal folk vurdere å bruke Path når vi allerede har så mange alternativer?

– Først og fremst er det en enormt lekkert laget app, kanskje en av de fineste jeg har på iPhonen min. Så brukeropplevelsen er svært bra. Dessuten føles det mer intimt enn Facebook, fordi du har færre venner der og du må være mer kritisk til hvem du velger, sier kommunikasjonsrådgiver Øyvind Solstad hos Carat Norge. Han jobber med sosiale medier, mobil og kundedialog som spesialområder, og har tidligere blant annet vært redaktør for NRKs teknologiblogg NRK Beta.

Path tillater nemlig ikke at du har mer enn 150 venner i nettverket.

Tallet 150 er ikke tilfeldig valgt. Det gjenspeiler «Dunbars tall», som ble definert av antropologen Robin Dunbar. Han hevdet at 150 mennesker er den største gruppen man kan opprettholde et stabilt sosialt forhold til - et forhold som inkluderer viten om hvem hver enkelt person er og hvilke sosiale forhold hver person har til de andre i nettverket.

– For ett år siden var det helt tomt i Path-universet, ingen du kjente brukte det. Nå har brukermassen vokst kraftig, og da er det straks mer interessant, sier Solstad.

Path Inc lanserte sin app allerede i november 2010, men først nå begynner det å ta av i Norge. På verdensbasis har antall brukere rundet én million. Altså fortsatt en mygg i forhold til Facebook, som har mer enn 800 millioner aktive brukere, men Path vokser hurtig.

Les også: Fem nye teknologier som blir allemannseie



Føles mer privat

– Hvilket potensial har Path i Norge?

– Det er vanskelig å si, men Path har større bruksområde enn for eksempel Gowalla og Foursquare. Det minner mer om Facebook, som folk liker godt. Det at man må plukke ut sine venner med omhu, og at hele nettverket bare finnes i appen, gjør kanskje at det føles mer privat. Dermed er det tryggere å fortelle hvor du er, som jeg vet mange har vært skeptiske til i forbindelse med Foursquare og Gowalla.

– Hvilken type aktiviteter tror du vil drive tjenesten?

– Så langt ser det ut til at bilder og steder - som jo er basis i det hele - er det folk bruker mest. De tar et bilde av plassen de er på, og poster det på Path. Forbløffende mange bruker også "jeg sover" og "jeg er våken". Det har overrasket meg litt, men det kan være fordi det er nytt og annerledes og det kan hende folk etter hvert blir lei av funksjonen, mener Solstad.

I skrivende stund har 388 brukere gitt nyeste versjon av appen (Path 2.0.4) en snittkarakter på 4,5 i iTunes App Store – på en skala der 1 er dårligst og 5 er best.

Tidligere versjoner har oppnådd samme score. Av kritiske tilbakemeldinger, er trøbbel med Facebook-tilkoblingen og treghet i appen gjengangere. Noen opplever også problemer med å laste opp bilder.

Les også: iPad3-lansering på Steve Jobs' bursdag?



Ufarlige data?

Det at man kun deler sine lokalsjonsdata med nære venner, reduserer risikoen i forhold til misbruk av informasjon.

– Men folk bør ha et bevisst forhold til hva de tillater at andre vet om en. Husk at livet forandrer seg, og at opplysninger som i dag virker harmløse senere kan få en annen betydning, for eksempel i forhold til stedsdata. Kanskje kan noen stille spørsmål ved hvorfor du var akkurat der på det gitte tidspunktet, sier professor Dag Wiese Schartum ved Senter for rettsinformatikk på Universitetet i Oslo.

Les også: Her kommer den nye tv-revolusjonen

Er du på Path? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.