FORUM

Patenter, Norge og EPO

24. aug. 2005 - 14:50

Hvis Norge ratifiserer EPC, gir vi fra oss patentmyndigheten til det europeiske patentkontoret, EPO. Det vil si at alle patenter registrert i ethvert av landene tilknyttet EPO uten videre vil være gyldige i Norge.

Den senere tiden har det vert mye høyt politisk spill om EPOs rolle og myndighet i EU. Dette dreier seg mest om patentabilitet av ting som tidligere er beskyttet av åndsverkslovgivningen, for eksempel dataprogrammer/algoritmer, og patentering av liv/arvemateriale. For en liten oversikt over hva som er i emning på programvaresiden, kan denne siden være informativ: http://swpat.ffii.org/patents/samples/index.en.html.

Når det sies at vi må ratifisere EPC for å forenkle hverdagen til bedriftene, må vi også tenke på baksiden av medaljen. Hva vil det bety for programvareindustrien hvis alle patentene EPO vil godkjenne blir gyldige i Norge? For å gi et lite eksempel kan denne Internett-adressen være nyttig: http://webshop.ffii.org/.

Norge har som mål å være sterke på innovasjon, og hvem kan tenke seg innovasjon i dag uten en viss grad av data-algoritmer, det være seg PLS, prosesstyring eller andre ting. For en smakebit på hva noen innovatører sier om patenterbar programvare, se http://www.economic-majority.com/testimony/index.en.php.

Min konklusjon er at det må nøye overveielse til før Norge ratifiserer EPC og gir fra seg styringen over patenter til EPO.

Frode Hatlevik

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.