OLJE OG GASS

- Pass på russerne

Gazproms hovedkontor i Moskva. Gazproms bygning i Moskva har blitt et landemerke og et symbol på ­russernes gjenskapte storhet.
Gazproms hovedkontor i Moskva. Gazproms bygning i Moskva har blitt et landemerke og et symbol på ­russernes gjenskapte storhet. Bilde: Ole Helgesen

StatoilHydro skal i løpet av 2009 avgjøre om de skal gå videre i Sjtokman-samarbeidet med franske Total og russiske Gazprom.

Nordmennene må være på vakt, advarer Nupi-forsker Jakub M. Godzimirski.

Vil bli størst

– For Gazprom er StatoilHydro kun en liten aktør som kan tilby en interessant teknologi i startfasen. Det blir tøft å skulle samarbeide med et selskap som har ambisjoner om å bli verdens største i løpet av fire-fem år, sier Godzimirski til Dagens Næringsliv.

Les også:

Forskeren ved Norsk utenrikspolitisk institutt viser til problemene Telenor har med russiske VimpelCom og krigen i Georgia.

Utfordrende samarbeid

– Det har vist seg at utenlandske selskaper kjøper størst risiko når de beveger seg inn på områder som er definert som strategisk viktige for den russiske stat. Det gjelder spesielt olje og gass. StatoilHydro må ikke bare forholde seg til økonomiske og tekniske utfordringer, men også et sterkt politisert Gazprom, sier Godzimirski.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.