IT

Pant på mobilen

Gjenbruk: Kasserte mobiltelefoner skal brukes til å bygge nye. Det starter i Norge, mens Telenor også setter i gang panteordningen i denne svenskens hjemland.
Gjenbruk: Kasserte mobiltelefoner skal brukes til å bygge nye. Det starter i Norge, mens Telenor også setter i gang panteordningen i denne svenskens hjemland. Bilde: Tone Strøm-Gundersen
Espen Zachariassen
30. mars 2009 - 15:10

Telenor innfører en panteordning for mobiltelefoner. For hver telefon du leverer inn planter Røde Kors 25 trær i Asia, og du får 50 gratis SMS som takk for hjelpen.

En fersk undersøkelse gjennomført på oppdrag av Telenor viser at samtlige norske husholdninger har en eller flere mobiltelefoner i husstanden.

Samtidig har hele 82 prosent av alle husstandene minst én gammel mobil som ligger i skuffen uten å bli brukt.

Gjenbruk

Beregninger fra Telenor viser at dette tilsvarer over fire millioner brukte mobiltelefoner som ligger og støver i norske hjem.

I dag må mobilprodusentene utvinne nye materialer i stedet for å utnytte de ressursene som finnes i de gamle mobilene, siden mobilene ikke leveres til resirkulering.

– Telenor ønsker å hjelpe forbrukerne å bli kvitt telefonen på en trygg, sikker og miljøvennlig måte. De som kan repareres vil bli solgt i et velfungerende bruktmarked i Asia. Ødelagte telefoner blir resirkulert. Pengene fra salget vil gå til Røde Kors, sier Ragnar Kårhus, leder for Telenor Norge.

Lite tilgjengelig

Undersøkelsen viser at ni av ti sier at de ville ha levert inn gamle mobiler hvis det fantes en panteordning.

Dette står i skarp kontrast til at kun 12 prosent sier at de leverte den gamle telefonen til gjenvinning da de byttet telefon sist.

Telenor tror det betyr at en panteordning som er mer tilgjengelig vil øke antallet som leverer mobilen til gjenvinning betraktelig.

– At så få gjenvinner mobilen kan tyde på at nordmenn flest ikke vet hva de skal gjøre med brukte mobiltelefoner. Mange sparer på den gamle telefonen for å ha den i reserve, men vi vet at nordmenn bytter telefon i snitt annet hvert år. Dermed blir mange fullt brukbare mobiler liggende og støve i norske hjem, sier Kårhus.

En mobil gir 25 trær

For hver mobil som kommer inn i den nye panteordningen, får Røde Kors økonomisk støtte til å plante 25 trær i Asia.

Hvis Telenor når målet om å samle inn 70.000 mobiltelefoner, betyr det at norske mobilpantere vil bidra til å plante utrolige 1,8 millioner trær i 2009.

Trærne plantes som et forebyggende miljøtiltak for å redusere erosjonsfare og gi et mer bærekraftig miljø.

Forebygger katastrofer

– For hvert tre Røde Kors planter i utsatte områder, bidrar vi til å forebygge ekstremvær og klimaskader. Vi styrker motstandskraften i lokalsamfunn mot katastrofer, som for eksempel sykloner, flom eller voldsomme regnskyll. Samtidig er det et godt tiltak for å gjenvinne mobiltelefoner, sier Sven Mollekleiv, president i Røde Kors i Norge.

Effekten av en panteordning kan være stor, i følge beregner fra Telenor: Hvis verdens tre milliarder mobileiere leverer inn én mobil hver, vil hele 270.000 tonn råmaterialer bli spart hvert år.

SFT støtter

Det reduserer utslipp tilsvarende å fjerne fire millioner biler fra veiene.

– Mobiltelefoner inneholder helse- og miljøfarlige stoffer. Det er derfor svært viktig at vi leverer inn gamle mobiler til forsvarlig behandling slik at miljøgifter ikke lekker ut i naturen. Alle forhandlere av elektroniske og elektriske produkter er pålagt å ta imot kasserte produkter gratis. Vi er glade for Telenors og eventuelt andres initiativ som øker innsamlingen av mobiler og annen småelektronikk, sier SFT-direktør Ellen Hambro.

Nytt retursystem

For å gjøre det enkelt å levere inn brukte mobiler, har Telenor i samarbeid med Telekiosken og Telehuset utviklet et eget retursystem som er installert i butikker over hele landet.

Man kan også gå inn på selskapet nettsider og bestille en ferdigfrankert returkonvolutt og sende inn brukte mobiler i posten.

90 prosent av materialene i destruerte telefoner i bruk på nytt. Materialet kan for eksempel brukes til veibygging, datachips og til å lage nye mobiltelefoner.

Telenor ønsker å innføre denne ordningen i flere av de markedene de opererer i. Sverige og Pakistan kommer også i gang i år.

For å sikre personvernet, slettes all data på telefonen. Eventuelle SIM- og minnekort destrueres.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.