INDUSTRI

Pangstart for gründere

Camilla Aadland
12. mars 2008 - 07:01

– Nå er vi ett minutt på overtid!

Geir Jarle Jensen er gründer, og akkurat nå er han litt nervøs. Han og kollega Nils Seiersten skal presentere produktet sitt for Jorun Pedersen, som er daglig leder i Connect Østlandet.

– Skal jeg late som jeg kan dette? spør Nils. - Blir vi hentet? Skal vi ikke bare gå inn?

Må utenfor sandkassen

Sammen med fem andre gründerselskaper har Nils og Geir, alias GeNi design tilbrakt nesten en uke på Olavsgaard hotell utenfor Oslo. De har vært i grupper med studenter fra ulike fagfelt, og har fått plukket ideen sin fra hverandre, fått helt nye forslag til hva de skal gjøre, jobbet med forretningsplan, lært nye ord og blitt veldig, veldig inspirert.

– Vi må forandre hele tankesettet vårt. Vi må se markedet, se mer helheten og det som finnes utenfor vår lille sandkasse, sier de to gründerne nærmest i kor.

Ny-ord

I januar i år tok de spranget og startet sitt eget firma. Første produkt som skal lanseres er en helt ny barnestol. Produktet har foreløpig ikke fått patent, derfor er de to gründerne svært forsiktige når de snakker om stolen sin. Offentliggjøring av bilder kan gjøre at hele patentsøknaden går i vasken. Men en prototype av stolen er klar, og neste skritt er å finne en samarbeidspartner, slik at stolen kan komme i produksjon.

– Vi vil inngå et samarbeid med en lisenstager, sier Nils høytidelig, idet han smaker på ett av ukens nyord. Tidligere har han nemlig kalt det produsent. Men nå vet han at produsenter kan være så mangt.

Pangstart

Hele uken, som er en slags work-shop med det klingende navnet "Pangstart", skal munne ut i en stor presentasjon, der vinnere i tre kategorier blir kåret: Beste forretningsplan, beste presentasjon og beste forretningsmodell.

I dag er det torsdag og alle gruppene skal ha en øvingspresentasjon for Jorun Pedersen, som jobber på heltid med å få gründer-ideer ut i verden.

– Hvem er det dere har laget presentasjonen for? spør hun Nils.
– Det er deg, det, svarer han.
– Men jeg skal jo ikke kjøpe noe, parerer hun.

Jorun er tøff, og plukker den ene presentasjonen etter den andre fra hverandre. Da er det bare å gå tilbake til gruppen, og starte forfra igjen.

Sykepleier som sjef

Ute på gangen sitter Trude Kolaas. Gruppen hennes har kastet henne ut, og nå sitter hun og finpusser på presentasjonen sin. Den handler om en trillebag som skal brukes på en helt ny måte. Men som gründerne i GeNi er hun hemmelighetsfull, av frykt for at noen skal stjele ideen hennes.

– Jeg vil samarbeide med både private og offentlige aktører, og satser på å ha en prototype klar høsten 09, sier Trude. Foreløpig jobber hun med Frost, som har designet bysyklene, og hun er i dialog med renovasjonsetaten i Oslo om et samarbeid.

Også Trude har lært mye denne uken.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Jeg har som gründer fått utrolig mye hjelp. Alle i gruppen min representerer ulike målgrupper. Jeg får deres mening om hva som fungerer, sier hun. Sjefen i gruppen hennes er for eksempel sykepleier.

– Jeg skulle gjerne hatt henne døgnet rundt, sier Trude.

Studenter fra universiteter og høyskoler i Oslo og Akershus har søkt om å få være med på Pangstart. Ikke helt uventet går også flere av dem med en gründer i magen. – Det er flere som føler de lærer mer på en uke her, enn de har gjort gjennom flere år på skolen, sier Linn Ambjørnsen, en av GeNis medhjelpere.

Teknologen

En av dem som har kommet lengst med produktet sitt, er Dag Bremnes, som står bak selskapet Skannex. Han lager kjemiske og biologiske måleinstrumenter ved hjelp av hyllevare. Det vil si at han ved hjelp av egenutviklet software kan bruke vanlig kontorutstyr til å måle for eksempel blodprøver.

Denne uken har han brukt mye tid på å lære opp gruppen sin, slik at de skjønner hva han egentlig lager.

– Ingen her i gruppen kjenner bransjen, og det har vært en utfordring. Jeg har måttet forklare mye, sier han. Gruppen har hatt mye diskusjoner rundt bruk av faguttrykk. – De mener at jeg ikke skal bruke vanskelige ord, men det er vanskelig å beskrive et fag uten å bruke faguttrykk, sukker Bremnes.

Produktene hans heter blant annet Lateral Flow reader, Elisa reader og Cell Phone reader, og skal kunne brukes i land med dårlig betalingsevne. Bremnes har allerede en samarbeidspartner, CalPro AS - et norsk kjemifirma som er på vei ut i verden. Han har også åtte prototyper ute, blant annet i India, USA, Spania og på Aker sykehus.

Produktdesigner Anette Løken har i løpet av uken latt seg imponere: – Når man har skjønt produktet, er det lett å se skaleringspotensialet. Her er det store fordeler økonomisk og medisinsk. Det har vært interessant å jobbe med et produkt som faktisk finnes, sier hun.

Dag synes selv han har fått mye ut av gruppearbeidet. – Man stopper opp, og får ryddet i egne tanker. Nå får jeg laget en forretningsplan, som alltid ellers er sisteprioritet, sier han.

Og vinneren er...:

Klokken ett natt til fredag er det ingen vei tilbake. Da må forretningsplanene leveres. Tidlig fredag morgen begynner juryen, som består av folk med ulik erfaring innen gründerskap, å lese gjennom dem. Etter lunsj er det tid for den endelige presentasjonen foran jury og alle de andre som har vært med denne uken. Stemningen er overraskende rolig, og gründerne foreleser på løpende bånd.

Til sammen seks grupper har holdt på denne uken, men én gruppe stikker av med både prisen for beste forretningsplan, og beste presentasjon: D@m Bemanning, som importerer arbeidskraft fra Bosnia. Den siste prisen, for beste idé, som sier noe om det er troverdig lønnsomhet i prosjektet, går til Skannex og Dag Bremnes.

– Det er alltid hyggelig at folk har tro på det man holder på med. Kanskje gir dette mer goodwill når jeg skal ut og søke om offentlige penger, håper gründeren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.