KRAFT

På vei mot supergrid

PÅ DYPT VANN: Distribusjonsnett for elektrisk strøm på havets bunn er ingen enkel sak. Siemens bygger op kompetansen i Norge. Nå vil DNV også styrke sin med svensk hjelp.
PÅ DYPT VANN: Distribusjonsnett for elektrisk strøm på havets bunn er ingen enkel sak. Siemens bygger op kompetansen i Norge. Nå vil DNV også styrke sin med svensk hjelp. Bilde: Siemens
Jannicke Nilsen
5. okt. 2010 - 08:50

Siemens jobber med å utvikle det første totalkonseptet for distribusjon av høyspent strøm på havbunnen.

Et slikt vil være nødvendig dersom flere land og store vindparker til havs skal knyttes sammen i et stort maskert likestrømsnett.

Teknologien kan også benyttes i arbeidet med å elektrifisere sokkelen.



Mer krevende NYTT MARKED: - Oljereservoarer ligger på stadig dypere vann. Vår løsning dekker et gap i markedet, sier Bjørn Einar Brath, sjef for Siemens' forretningsområde for undervannsløsninger.
Mer krevende NYTT MARKED: - Oljereservoarer ligger på stadig dypere vann. Vår løsning dekker et gap i markedet, sier Bjørn Einar Brath, sjef for Siemens' forretningsområde for undervannsløsninger.

Mer krevende

I denne omgang er det imidlertid andre aktører Siemens retter teknologien mot.

Etter hvert som oljeutvinningen foregår på dypere vann og stadig lengre fra land, har et nytt marked åpnet seg.

– Vi lager et standard strømdistribusjonsnett på havbunnen for å lukke det gapet vi nå ser i markedet. Vi ser at det kreves mer og mer teknologi for å få ut olje fra reservoarer som ligger på stadig dypere vann, sier Bjørn Einar Brath, sjef for Siemens' forretningsområde for undervannsløsninger.

Les også: Cobra Cable – prøveklut for supergrid

Dårlig plass

Jo dypere og lenger vekk et olje- og gassfelt ligger, jo mer avansert teknologi trengs for å drive pumpene som driver olje og gass opp til prosessenheten ved havoverflaten.

Elektrisk drevne pumper og kompressorer på havbunnen får i dag gjerne strømforsyning og distribusjon fra plattformen.

– På grunn av dårligere plass på selve plattformen, eller for lange avstander til nye brønner, blir det mer og mer aktuelt å flytte strømdistribusjonsanlegget ned på havbunnen, sier Brath.



3000 meters dyp Dag Daler er produktsjef for undervannskonsepter i Siemens.
3000 meters dyp Dag Daler er produktsjef for undervannskonsepter i Siemens.

3000 meters dyp

I starten av 2013 satser Siemens på å kunne levere det første strømdistribusjonssystemet for tunge undervannskraftforbrukere, som blant annet kompressorer og havbunnsmonterte pumper som brukes til utvinning av olje- og gassfelt på sokkelen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Løsningen Siemens jobber med går under navnet Subsea power grid. Enheten skal dimensjoneres for å håndtere strømdistribusjon på 3000 meters dyp, og opp til mellom 100 og 150 kilometer unna en eventuell ilandføring.

– Vårt konsept er en høyspent eller mellomspent forsyning via kabel, typisk 36–72 kilovolt, med transformatorer på havbunnen. Fordelingsanlegget har frekvensomformere for motordrift. En typisk forbruker en havbunnsmontert pumpe på 3,5 MW og en kompressor på 8-22 MW, sier Dag Daler, produktsjef for undervannskonsepter.



Lite vedlikehold

– Det unike med vårt design er at vi trykkompenserer i stedet for å bruke atmosfærisk trykk. Hadde vi brukt atmosfærisk trykk på store dyp, måtte vi hatt svært tykke vegger. Nå fyller vi enheten med en væske. Ved å trykkompensere, trenger vi ikke disse tykke veggene, sier Brath.

Et trykk-kompensert design skal også sørge for en såkalt "vedlikeholdsfri" løsning, som innebærer at det kan gå mellom 5-7 år uten vedlikehold.

– Strømdistribusjon på 3000 meters dyp er et nytt skritt i utviklingen. Ormen Lange har et strømdistribusjonsnett på havbunnen, og Aker Solutions har en pilot på Nyhamna, men disse er basert på atmosfærisk trykk, sier Brath.

Les også: Kutter prislappen på havvind

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.