INDUSTRI

På tide å investere i Norge

FOR LITEN: - Norge har blitt for lite for Statoil. Det er verden det skal satses på, sier forbundsleder Leif Sande
FOR LITEN: - Norge har blitt for lite for Statoil. Det er verden det skal satses på, sier forbundsleder Leif Sande Bilde: Scanpix

Hydro blar opp 30 milliarder kroner for aluminiumsdelen av det brasilianske gruveselskapet Vale. Dermed har Hydro i løpet av de siste årene investert rundt 70 milliarder kroner i Utlandet, inkludert Qatar.

Nå forventer leder i LO-forbundet Industri Energi, Leif Sande investeringer i Norge.

Investere i hjemlandet

- Med dette oppkjøpet og høyere aluminiumspriser er det på tide å investere også i eget hjemland, sier Sande i en melding og viser til investeringsmuligheter på industristeder som Årdal, Høyanger, Karmøy, oppstart av nedstengt hall på Sunndalsøra og på Husnes.

Med dette kjøpet sikrer Hydro tilgang til den strategiske råvaren bauxitt, nok til å produsere aluminium i 100 år.

Samtidig som han stiller krav til at aluminiumsgiganten investerer i Norge, stiller han også krav til norske myndigheter og mener staten må skrinlegge planene om å øke grunnrentebeskatningen av egenprodusert kraft og at regjeringen må innføre CO2 fritak også for norsk kraft, slik som i EU.

- Det er urimelig at norske industribedrifter skal betale CO2-avgift på vannkraft som ikke slipper ut CO2, sier Sande.

Positive Høyre

Høyre hilser hydroavtalen velkommen. Ifølge partiets finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner plasserer den Hydro som et av verdens ledende aluminium selskap.

- Når Hydro nå får sikker tilgang til det viktige råstoffet bauksitt, vil det bidra til å styrke selskapet i et lengre perspektiv. Det er fornuftig at det også innebærer en reduksjon av statens eierandel i Hydro.

- Høyre stiller seg positiv til denne kursomleggingen av Stoltenberg II-regjeringen, sier Jan Tore Sanner i en kommentar.

Må kjøpe seg opp

Industri Energi på sin side mener regjeringen må sikre seg at staten fortsatt skal eie 51 prosent av selskapet, som slås fast i eierskapsmeldingen.

- Staten må innen rimelig tid kjøpe seg opp til 51 prosent, slik regjeringen allerede har forpliktet seg til, sier sande.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.