KLIMA

– Ozonhull skaper klimaendringer

PÅVIRKER: For første gang knyttes hull i ozonlaget til klimaendringer så langt nord som ved ekvator.
PÅVIRKER: For første gang knyttes hull i ozonlaget til klimaendringer så langt nord som ved ekvator. Bilde: Colourbox.com
22. apr. 2011 - 11:10

I en ny studie fra Colombia-universitetet i New York knyttes ozonhullet for første gang til klimaendringer så langt nord som ved ekvator.

Les også: – Havisen forsvinner ikke

Ulike fenomener

Klimaendringene og hullet i ozonlaget regnes i utgangspunktet som to forskjellige fenomener.

Den globale oppvarmingen skyldes ifølge forskere flest CO2 og andre klimagasser som forsterker drivhuseffekten. Det vil si at gassene hindrer varmestråling fra jorda i å slippe ut av atomsfæren.

Hull i ozonlaget er først og fremst kjent for å forårsake et helt annet problem. Når ozonlaget blir tynnere, slipper ultrafiolette stråler fra sola lettere gjennom atomsfæren, noe som blant annet kan øke risikoen for at folk får hudkreft.

Les også: Kan rein dempe klimaendringer?

To klimamodeller

De to fenomenene er likevel knyttet til hverandre på forskjellige måter.

Forskerne ved Colombia-universitetet har brukt to forskjellige klimamodeller for å vise at ozonhullet har ført til kraftigere regn om sommeren i store områder på den sørlige halvkule.

Hovedårsaken til ozonhullet antas å være menneskeskapte utslipp av såkalte KFK-gasser. Disse utslippene ble kraftig begrenset etter inngåelsen av en internasjonal avtale om de ozonødeleggende gassene i Montreal i 1989.

Les også: – Nordmenn minst sårbare for klimaendringer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.