KARRIERE

Øystein (50) har CV få kan matche - blir ikke invitert på intervju

Tror han vet hvorfor.

Eget verksted: Øystein Hagen driver sitt eget verksted i Lyngdal, men aller helst ønsker han seg fast jobb. Foto: Lars Rekaa
Eget verksted: Øystein Hagen driver sitt eget verksted i Lyngdal, men aller helst ønsker han seg fast jobb. Foto: Lars Rekaa Bilde: Lars Rekaa
26. des. 2014 - 17:56

Rådhusklokka i Lyngdal hadde ikke fungert på 15 år. Ved et ordførerskifte hadde den nye ordføreren lovet at klokken skulle fungere igjen.

– Jeg reparerte rådhusklokka gratis mot at det aldri skulle bli eiendomsskatt, sier Øystein Hagen og humrer.

I dag driver han sitt eget verksted i hjembygda og leier seg ut som sveiser. Lønna som selvstendig næringsdrivende er god. Men han ønsker seg en mer forutsigbar arbeidshverdag.

– Når man er i 50-årsalderen, vil man gjerne ha en fast jobb, sier Hagen.

Med 33 års arbeidserfaring, en høy stjerne hos tidligere arbeidsgivere offshore og alle nødvendige sertifiseringer skulle alle forutsetninger være på plass. Men han opplever at noe holder ham tilbake. Det har det gjort i snart fire år.

– Hva tror du hindrer deg i å få fast jobb?

– Alderen, sier Hagen.

Les også: Derfor vil ikke ledere ansette folk over 50

Eldre vurderes ikke

En stor andel rekrutterere kaster søknadene fra søkere over 50 rett i «uflaksbunken». Det kommer fram av en fersk undersøkelse fra Norsk seniorpolitisk barometer.

Etter nærmere fire års iherdig arbeidssøking, nikker Hagen gjenkjennende av tallene fra undersøkelsen.

– De svarer ikke engang når jeg sender inn søknad. Jeg har søkt siden 2011. Men de ansetter mer enn gjerne unge som aldri har vært ute offshore før, sier Hagen.

I undersøkelsen kommer det fram at 64 prosent av lederne har ansatt noen i 2014, men ingen over 50 år. Hagen opplever at jobbene nesten alltid går til mennesker som har levd kortere enn hans 33 år lange arbeidserfaring.

– De tror vel selv at det er billigere. Men jeg tror de taper masse penger på det. Jeg har lang erfaring og mange kurs bak meg. Erfaringer som man bare ikke har som 25-åring, sier Hagen.

Han tror det er mange i hans situasjon som har høy kompetanse og stor arbeidsvilje, men som blir grovt undervurdert allerede i første fase i rekrutteringsprosessen.

– Når du er såpass erfaren som det jeg er og kommer en plass, blir det oppdaget raskt. Men man blir som regel ikke oppdaget på et jobbintervju med en 30 år gammel person, sier Hagen.

Les også: Slik gjør du deg attraktiv på arbeidsmarkedet selv om du drar på årene

Avskåret konsulent

Da Hagen først var i kontakt med Teknisk Ukeblad, var det lovende utsikter i oljebransjen. Men de siste nyhetene om lave oljepriser og masseoppsigelser tyder på at det blir flere om beinet i tiden framover.

Hans siste arbeidsgiver var Transocean Winner. Der jobbet han som arbeidende prosjektleder og tok på seg de fleste oppgaver.

– Komponentene kommer ut. Jeg monterer, jeg sveiser og gjør egentlig hele jobben selv. Om det er reparasjoner, sveiseoppdrag eller påbygg, styrer jeg dette nesten helt alene. Men etter Deepwater Horizon-ulykken er dette nesten umulig. De forlanger at man er minst fem ansatte i henhold til nye HMS-regler, sier Hagen.

I Transocean ble han lovet å få alle mekaniske prosjekter i uoverskuelig fremtid. Men søsterriggen Polar Pioner gikk plutselig til utlandet. 200 andre havnet i mannskapspoolen til Transocean. Siden han var hyret som konsulent, måtte han vike for de fast ansatte.

 – Ledelsen på Winner fikk ikke lov til å bruke meg på kommende prosjekter. De måtte bruke sine egne som får lønn uansett om de er på jobb eller ikke, sier Hagen.

Nå skulle Hagen ønske at han hadde fast jobb selv om konsulentoppdragene betalte godt.

– Problemet er at når du driver for deg selv, har ikke arbeidsgivere noen forpliktelser og du er ikke i noe system. Du blir knyttet til personer. Da riggmanageren byttet til en annen rigg, sluttet de å ringe fra Transocean. Før dette hadde jeg 4–5 gode turer i året, sier Hagen.

Les også: Disse 7 tingene må du aldri gjøre på jobbintervjuet

Gode papirer

Nylig søkte Hagen på en stilling i Maersk med hans tidligere rigg-manager oppført som kontaktperson.

– Jeg tenkte som så at hvis man har gode papirer, ville jeg i alle fall komme på intervju. Men nei, sier Hagen.

Han lar Teknisk Ukeblad få se på papirene som viser hva han har av erfaringer og kvalifikasjoner. En skulle tro at han sitter på en drømme-cv.

– Med tanke på kvalifikasjonene mine, forstår jeg ikke at de kan ansette en 25-åring som ved første anledning hopper til en annen jobb så fort et bedre tilbud kommer. Når de ansetter nye i Nordsjøen, bruker de flere hundre tusen kroner på kursene en må ha. Hvis de da må ansette en ny etter tre år, blir dette veldig dyrt, sier Hagen.

Teknisk Ukeblad tok kontakt med Maersk i et forsøk på å få høre hva som kunne være årsaken til at Hagen ikke ble kalt inn til intervju hos dem. Maersk svarer i et skriftlig svar til Teknisk Ukeblad at de ikke kommenterer spesifikke saker rundt ansatte og arbeidssøkere.

– Maersk-gruppen velger alltid den beste personen for jobben og teamet. Vi sikter mot et inkluderende miljø for å dra nytte av ulike perspektiver og utnytte den fulle styrken av våre folk. Vi har ikke spesifikke mål med tanke på hvilke aldersgrupper vi ansetter, sier Karina Tewes, som er sjef for hovedkvarteret for HR og HR-juss i Maersk.

Les også: De 10 vanligste eksemplene på uetisk oppførsel

Lyngdals Reodor Felgen

Hagen er overbevist om at han har en mekanisk kompetanse som få kan matche. I Lyngdal går han for å være en lokal Reodor Felgen.

– Moren min forteller meg at jeg tok vekkerklokker, plukket dem fra hverandre og reparerte dem allerede da jeg var seks år, sier Hagen.

Lyngdølingen har hatt sine mekaniske hender i mye forskjellig opp gjennom årene.

Han har drevet med varmepumper i 10 år gjennom ABK der han attpåtil vant «Den tekniske prisen» for smarte løsninger med varmepumpesystemer. Han var også tidlig ute med brenselcelleteknologi, før de nye batteriteknologiene vant frem.

Han er i tillegg medeier i et svensk selskap som heter Totech der han har bidratt med patenter som skal være grunnen til at selskapet eksisterer i dag.

– En skulle tro jeg var millionær, men det er jeg altså ikke. Som gründer er man ikke så veldig fokusert på å tjene penger­, men man er fokusert på nye løsninger, sier Hagen.

Les også:

Én av tre bedrifter har avvist en jobbsøker etter snoking i sosiale medier  

Så mye tjener nyutdannede sivilingeniører nå

Dette er Googles formel for den perfekte CV  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.