KARRIERE

– Overvåkning av ansatte er perverst

NYTT: Anders Dysvik understreker at det ikke er snakk om å gjøre hva man vil på jobben, men frihet innen klare rammer.
NYTT: Anders Dysvik understreker at det ikke er snakk om å gjøre hva man vil på jobben, men frihet innen klare rammer. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
21. sep. 2011 - 15:16

En rekke forskningsbaserte studier viser at det å gi ansatte ansvar fungerer mye bedre enn å gi dem resultatlønn og bonuser. Det kom fram på konferansen "Helsefremmende arbeidsplasser" på Handelshøyskolen BI onsdag.

Nedbemanning får folk til å si opp

Kjeks

– Forskning verden over viser at folk jobber mye mer ansvarlig når ansvaret er plassert i deres hender. Å gi folk frihet under ansvar gir bedre resultater enn å behandle dem som drittunger, sier Anders Dysvik, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI.

Han er sterkt kritisk til "hopp-så-får-du-en-kjeks-ledelsen" som Statoil og en rekke andre selskaper i større og større grad benytter seg av.

– En god del selskaper praktiserer det jeg mener er en overdrevet overvåkning og kontroll av egne ansatte. Dette er jo helt perverst. Spørsmålet er jo om de ansatte jobber for lite i utgangspunktet, noe de svært sjelden gjør. Ofte er det motsatte tilfellet, nemlig at de konsekvent har brutt overtidsbestemmelsene de siste 15 årene, sier BI-forskeren.

– De har ingenting lært

Fokus

Det avgjørende er at de ansatte har indre motivasjon, altså ekte engasjement for jobben sin.

Ytre motivasjon i form av belønninger, med andre ord hopp-så-får-du-en-kjeks-modellen, gir dårlige resultater.

– Et godt eksempel er forsøk med barnehagebarn som fikk godterier hvis de lekte ute. Det viste seg at de lekte ute, men kortere enn før godteriet ble introdusert. Det samme gjelder ansatte som stimuleres i form av ytre belønninger. De mister fokus og gjør en dårligere jobb, sier Dysvik.

Får tøffere ledere

Er Statoil-tillitsvalgt – fikk dårlig karakter

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.