ARKIVNYHETER

Østfold: Mer enn et feriefylke

Anders J. Steensen
9. mars 2011 - 08:35
Vis mer

SARPSBORG: – Statistikk og skjemaer kan brukes til så mangt. Faktum er at vi er svært attraktive å bo i og flertallet av dem som bor har ønsker seg arbeid her i fylket. Dessverre pendler mer enn 2500 høyt kvalifiserte personer ut av fylket til arbeid i Akershus og Oslo hver dag. Dette er en arbeidskraftsreserve som burde gjøre det attraktivt å etablere bedrifter i Østfold, sier næringssjef i Østfold fylkeskommune, Håkon Johnsen til Industrien.



Feriefylket

Østfold ligger utenfor de tradisjonelle distriktsutviklingsområdene og dermed går glipp av store statlige overføringer. I tillegg har sentrale myndigheter et bilde av fylket som er basert på ferie og fritid, fordi mange Oslo– og akershusborgere har sine ferieboliger her. Mest sentral i så måte for Østfold er statsminister Jens Stoltenberg, som har hytte på Hvaler.

Hvert år reiser dessuten flere hundre tusen mennesker gjennom fylket fordi de er på harrytur til Sverige eller de skal på gjennomreise fordi de skal ut å fly. – Vi skulle gjerne likt at flere ble værende for å bidra litt til næringslivet her i fylket, ønsker Johnsen.



Industrierfaring

Bildet av Østfold er at det er et fylke alle har vært i, men kjørt forbi. Det burde de ikke. Østfold kan by på mange spennende forhold som burde lokke næringslivsledere til å etablere seg i fylket. Som et gammelt industrifylke, har de kanskje en av de største fordelene dersom det er behov for å etablere ny industri. Erfaring i å drive industri, en arbeidsstokk som vet hva det betyr å drive prosessindustri, vant til å arbeide skift og under krevende forhold og i en konkurransesituasjon. Særlig er dette knyttet til prosessindustri.

– Vår industristruktur er i stor grad knyttet til treforedling med Petterson & Sønn, Saugbrugs og Borregaard som de største aktørene. Vi har også industri knyttet til energi og miljø, særlig innen isolasjon med både Glava og Rockwool. Næringsmiddelindustrien er også viktig for Østfold. Industrien i Østfold har investert tungt i alternativ energi som biogass, biodiesel og bioetanol. Sammen med miljøet rundt NCE Halden så ser vi grunnlaget for vekst, sier Johnsen.



Mangler areal

To av utfordringene for Østfold er knyttet til at fylket er lite og dermed har lite areal tilgjengelig for å etablere ny industri. Det andre er at mulighetene for offentlige tilskudd til nyetableringer er minimale. – Vi faller utenom de vanlige tilskuddsordningene. Dermed har vil langt færre midler til regional utvikling enn det mange andre fylker har. Til sammenligning er økningen i regionale utviklingsmidler for Nordland for 2011, mer enn det totale beløpet vi har i Østfold, forteller Johnsen.

Nabofylket over fjorden er i samme situasjon. For å utnytte de tildelte midlene på en best mulig måte har derfor de to fylkene på hver side av Oslofjorden slått sammen sine regionale utviklingsfond. – Vi samarbeider også for å utvikle høyskolene sammen med Buskerud til et universitet i den såkalte Oslofjordalliansen. En viktig brikke i dette er Universitet for Miljø og Biovitenskap på Ås som veileder. For framtiden vil dette sikre kvalifisert arbeidskraft for framtiden industri, mener Håkon Johnsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.