ENERGI

Østerrike går til retten for å stanse EUs «grønnmerking» av gass og kjernekraft

Får støtte fra Luxembourg.

Østerrikes klima- og innovasjonsminister Leonore Gewessler prøver å hindre EUs planer om å styre «grønne» investeringer i retning gass og kjernekraft.
Østerrikes klima- og innovasjonsminister Leonore Gewessler prøver å hindre EUs planer om å styre «grønne» investeringer i retning gass og kjernekraft. Foto: Lisa Leutner/AP/NTB
11. okt. 2022 - 08:00

Regjeringene i Østerrike og Luxembourg starter en rettslig prosess for å stanse EUs planer om å gi naturgass og kjernekraft et grønt stempel.

Striden dreier seg om EUs såkalte taksonomi, en omfattende ordning som skal styre investeringer i bærekraftig retning.

Tidligere i år har både EU-kommisjonen og EU-parlamentet gått inn for at gass og kjernekraft – under visse forutsetninger – kan regnes som miljøvennlig energi.

Men dette er omstridt, og Østerrike har varslet søksmål for å hindre en slik klassifisering. Mandag bekreftet landets regjering at de har startet en prosess i EU-domstolen.

– Forsøker å gå bakveien

– Det jeg motsetter meg med all min styrke, er forsøket på å gå bakveien for å grønnvaske kjernekraft og gass, sa klimaminister Leonore Gewessler ifølge nyhetsbyrået DPA.

Regjeringen i Luxembourg opplyste at de stiller seg bak det rettslige framstøtet. I tillegg forsøker en tysk representant i EU-parlamentet, René Repasi, å få EU-domstolen til å sette foten ned for taksonomien.

Tilfredshet i Norge

EUs taksonomi vil også gjelde i Norge, som er blitt den største eksportøren av naturgass til EU etter Russlands invasjon av Ukraina. Regjeringen i Norge er glad for at naturgassen delvis har fått et godkjentstempel.

– Kommisjonens beslutning om å inkludere naturgass i taksonomien, anerkjenner naturgassens rolle i Europas omstilling bort fra kull, sa statssekretær Lars Vangen (Sp) i Finansdepartementet i en uttalelse til NTB i sommer.

Også flere miljøorganisasjoner har varslet søksmål for å prøve å få luket gassen og kjernekraften ut av taksonomien.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har lagt frem et meget omstridt forslag. Eksperter mener det kan undergrave hele tilliten til taksonomien.
Les også

Eksperter advarer EU mot å grønnmerke gass og atomkraft

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.