Oslofjordkabel fikses igjen

Oslofjordkabel fikses igjen
EKSPLODERTE: Slik så det ut etter eksplosjonen i et skjøtekammer på strømforbindelsen Horten-Moss i sommer. Feilen skjedde under testing. Nå skal dette repareres, og det vil ta to måneder. Bilde: Statnett

Oslofjord-reparasjonene:

  • Statnett har i alt tre kabelforbindelser over Oslofjorden
  • Våren 2008 oppstod det feil på to av disse forbindelsene
  • Den første ble reparert og satt i normal drift igjen høsten 2008
  • Den andre, mellom Moss og Horten, skulle vært klar 1. juni 2009
  • 25. mai 2009 oppstod det eksplosjon under avsluttende spenningstest av forbindelsen
  • Eksplosjonen innebar ytterligere skader på to av de seks kablene i forbindelsen, som nå skal repareres

Kilde: Statnett

Oslofjord-forbindelsen skulle ha vært reparert innen 1. juni, men er fortsatt ikke i orden.

Nå skal Statnett koble ut en av de tre forbindelsene over fjorden og utføre tidligere varslede reparasjoner.

– Vi kobler ut kablene fra og med i dag og fram til i midten av oktober. Grunnen er at vi skal reparere de skadene som skjedde under testing tidligere i vår, sier Gunnar Romsaas i Statnett til Teknisk Ukeblad.

Statnett og Nexans gjør seg klar til å gå inn i skjøtekammeret etter eksplosjonen i en skjøt ved Oslofjordkabelen 27. mai 2009.
Eksploderte under testing GASSUTVIKLING: Her gjør Statnett og Nexans seg klar til å gå inn i skjøtekammeret etter eksplosjonen som skjedde i en skjøt ved Oslofjordkabelen 25. mai 2009. Statnett

Eksploderte under testing

Kabelen eksploderte under testing i sommer: Les saken her

To andre forbindelser over Oslofjorden er fortsatt i drift, og disse vil ifølge Statnett være uberørt av reparasjonsarbeidet. Mens reparasjonene pågår har forbindelsen mellom sør-Norge og Sverige en kapasitet på mellom 700 og 1000 megawatt (MW).

– Alt skal kobles ut på kabelen mellom Moss og Horten. Hele denne Oslofjord-forbindelsen er ute, sier Gunnar Romsaas.

Sterkt forsinket

Alle deler av Oslofjord-forbindelsen skulle ha vært reparert og i full funksjon innen i sommer, etter at det oppstod feil på to av forbindelsene våren 2008. Reparasjonen tar nå langt mer tid enn forventet.

– Hva tenker dere om at reparasjonene er blitt så forsinket?

– Vi har jobbet hardt for å få dette klart til 1. juni. Det er kjedelig at det har tatt så lang tid. Men når feil oppstår slik som det har gjort her, jobber vi så raskt som mulig. Vi får ikke gjort noe mer fra eller til, sier Romsaas.

– Hva gikk galt under eksplosjonen?

– Det har de fortsatt ikke konkludert på. Det oppstod en eksplosjon på en kabel og følgeskader på en annen kabel. De har nå sjekket ut og testet kabelen i løpet av sommeren og funnet ut at den ikke har ytterligere skader. Nå skal vi reparere de to skadene som vi så i utgangspunktet, sier Romsaas.

Les mer om: