BYGG

Oslo-skoler stenger på grunn av eksplosjonsfare

Tilsynelatende normalt på Majorstuen skole torsdag formiddag. Alle Oslo-skolene er stengt eller omorganisert på grunn av eksplosjonsfare i brannslokningsapparater.
Tilsynelatende normalt på Majorstuen skole torsdag formiddag. Alle Oslo-skolene er stengt eller omorganisert på grunn av eksplosjonsfare i brannslokningsapparater. Bilde: Håkon Jacobsen
13. okt. 2011 - 11:54

Alle skolene i Oslo måtte stenge eller endre undervisningen torsdag på grunn av eksplosjonsfare i brannslukkingsapparater, opplyser Utdanningsetaten.

Bakgrunnen for beslutningen er at brannslukningsapparater med CO2 som er blitt plassert ut i Oslo-skolen i perioden 2006-2011, kan ha en produksjonsfeil i ventilen. Feilen kan føre til eksplosjon ved berøring.

NTB får opplyst hos Utdanningsetaten at det ikke har skjedd noen ulykker eller hendelser med brannslukkingsapparatene.

Stenger bare enkelte rom

Det var Undervisningsbygg som torsdag informerte Utdanningsadministrasjonen om feilen. Av risikohensyn valgte Utdanningsetaten i samarbeid med Beredskapsetaten derfor å stenge eller omorganisere undervisningen torsdag.

Fire innleide personer fra Undervisningsbygg reiser torsdag og fredag rundt til samtlige skolebygg for å kartlegge hvilke rom i skolebyggene apparatene er utplassert, heter det i et brev fra Utdanningsetaten som ble sendt ut til alle Oslo-skolene torsdag.

Her understrekes det at beholderne «MÅ ikke berøres av andre enn Undervisningsbyggs kontrollører».

Uteskole

Samtlige spesialrom i samtlige skolebygg i Oslo-skolen stenges med øyeblikkelig virkning.

På skoler som NTB har vært i kontakt med, opplyses det at det kun er visse rom der det er montert en spesiell type brannslukningsapparater, som blir stengt. Elevene blir ikke sendt hjem, opplyses det.

Møte med brannsjefen Disse CO2-apparatene førte til evakuering ved mange skoler i Oslo torsdag. FOTO: Scanpix
Møte med brannsjefen Disse CO2-apparatene førte til evakuering ved mange skoler i Oslo torsdag. FOTO: Scanpix

Møte med brannsjefen

Det er Utdanningsetaten som har ansvaret for å håndtere saken. Etter et møte med brannsjefen ga Beredskapsetaten torsdag sitt råd tilbake til Utdanningsetaten om hvordan Oslo-skolene bør håndtere saken. Dette rådet må Utdanningsetaten selv informere om, sier beredskapssjef Jon Birger Berntsen i Beredskapsetaten til NTB.

– Vi er blitt brukt som rådgivere, men vi har ikke funnet noen grunn til å sette ned en overordnet stab i kommunen. Vi overvåker situasjonen og holder oss orientert om hva denne saken dreier seg om. Utdanningsetaten har selv hatt en gruppe som har vurdert saken, sier Berntsen.

Må byttes

Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap publiserte allerede i august en melding om at det er avdekket feil på CO2-brannslokkeapparater som har blitt solgt på det norske markedet de siste seks årene.

"Dette gjelder 2 kg og 5 kg CO2 slokkere, omsatt i perioden januar 2006 til april 2011. Det er solgt ca. 94.000 apparater i Europa, hvorav ca. 8360 i Norge. Svært få av apparatene har blitt solgt direkte til forbrukere" heter det på direktoratets nettsider.

Disse fire modellene er berørt:

  • Skuteng, type KS2BG
  • Skuteng, type KS5BG
  • Housegard, type CO2GA
  • Housegard, type CO5GA

– Feilen består i at apparatenes ventiler kan utvikle sprekker ved korrosjon og belastning, som igjen kan føre til at ventilene svikter eller løsner. I verste fall kan ventilen løsne og skytes ut under stort trykk og hastighet, og under uheldige omstendigheter føre til skade på personer som måtte befinne seg i nærheten. Det er i Europa registrert fem tilfeller hvor ventilen har løsnet, hvorav ett tilfelle i Norge, for øvrig uten personskader, presiserer DSB.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.