Oslo-skolene satser på eliteelevene

TOPP 10%: De flinkeste elevene i realfag i Oslo-skolene skal få undervisning på høyere nivå allerede i høst.
TOPP 10%: De flinkeste elevene i realfag i Oslo-skolene skal få undervisning på høyere nivå allerede i høst. (Bilde: Dag Yngve Dahle)

De aller flinkeste elevene i Oslo-skolen får egne særtilbud denne høsten.

Det er de 10 prosent flinkeste i språkfag og realfag på ungdomsskolen som fra i høst skal få undervisning i disse fagene på videregående skoler i nærheten, skriver Aftenposten.

Får ta universitetseksamen

– Er du flink nok, får du være med i undervisningen på videregående allerede fra 8. klasse, lover Høyres utdanningsbyråd Torger Ødegaard. Det er Ødegaard som er arkitekten bak Oslo-skolenes omfattende satsing på de beste denne høsten.

De 10 prosent flinkeste på videregående får undervisning på Universitetet i Oslo. Elevene skal ikke bare følge undervisningen, men også ta eksamener.

Neste år kommer det dessuten egne klasser for de beste i matematikk, på sikt skal også de beste elevene i språk- og naturfag få denne muligheten.

Utdanningsforbundet misfornøyd

Ordningen er så smått innført andre steder i landet også, men foreløpig er det Oslo-skolen som har de mest ambisiøse målene. Men elitesatsingen får det glatte lag av Utdanningsforbundet.

– Å utfordre de beste er en god intensjon. Men å skille ut de beste i egne klasser for å gi dem separat undervisning er faktisk i strid med opplæringsloven, mener Terje Vilno i Utdanningsforbundet.

– Jeg synes dette fremstår som useriøse, helt tomme tankeslott. Det Ødegaard ikke har skjønt er at endringer i skolen krever en prosess der man diskuterer med lærerne og ledere hvordan man skal gjøre det. Man kan ikke bare sitte på et kontor og vedta, mener han.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå