KARRIERE

Oslo-skolene satser på eliteelevene

TOPP 10%: De flinkeste elevene i realfag i Oslo-skolene skal få undervisning på høyere nivå allerede i høst.
TOPP 10%: De flinkeste elevene i realfag i Oslo-skolene skal få undervisning på høyere nivå allerede i høst. Bilde: Dag Yngve Dahle
22. aug. 2011 - 08:57

De aller flinkeste elevene i Oslo-skolen får egne særtilbud denne høsten.

Det er de 10 prosent flinkeste i språkfag og realfag på ungdomsskolen som fra i høst skal få undervisning i disse fagene på videregående skoler i nærheten, skriver Aftenposten.

Får ta universitetseksamen

– Er du flink nok, får du være med i undervisningen på videregående allerede fra 8. klasse, lover Høyres utdanningsbyråd Torger Ødegaard. Det er Ødegaard som er arkitekten bak Oslo-skolenes omfattende satsing på de beste denne høsten.

De 10 prosent flinkeste på videregående får undervisning på Universitetet i Oslo. Elevene skal ikke bare følge undervisningen, men også ta eksamener.

Neste år kommer det dessuten egne klasser for de beste i matematikk, på sikt skal også de beste elevene i språk- og naturfag få denne muligheten.

Utdanningsforbundet misfornøyd

Ordningen er så smått innført andre steder i landet også, men foreløpig er det Oslo-skolen som har de mest ambisiøse målene. Men elitesatsingen får det glatte lag av Utdanningsforbundet.

– Å utfordre de beste er en god intensjon. Men å skille ut de beste i egne klasser for å gi dem separat undervisning er faktisk i strid med opplæringsloven, mener Terje Vilno i Utdanningsforbundet.

– Jeg synes dette fremstår som useriøse, helt tomme tankeslott. Det Ødegaard ikke har skjønt er at endringer i skolen krever en prosess der man diskuterer med lærerne og ledere hvordan man skal gjøre det. Man kan ikke bare sitte på et kontor og vedta, mener han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.