I Drammen bygges landets mest energivennlige skole. Når skolen åpner dørene neste høst skal den få et energiforbruk på mindre enn 75 kWh/m2/år.
Trondheim kommune har tatt initiativ til to helt nye bydeler hvor passivhus, plusshus og lavenergihus skal dominere.
Nå krever opposisjonen i bystyret i Oslo at kommunen skjerper sine passivhusambisjoner og Ap, SV, Venstre og Rødt mener grønne bygg er et område kommunen i liten grad har arbeidet med.
Manglende satsing
– Byrådet har lagt frem en sak om grønne bygg, som har gode intensjoner, men ikke så mange konkrete forslag. Kravene for skolebygg og sykehjem er ikke veldig ambisiøse sammenlignet med det som kommer til å bli standard for passivhus, eller i forhold til det som planlegges i Trondheim og Drammen, sier Rina Mariann Hansen (Ap, fraksjonsleder i samferdsels- og miljøkomiteen.
– Oslo kommunes ambisjoner ligger langt unna de ambisiøse målene i Drammen og Trondheim, sier hun videre.
Ikke passivhuskrav
Ifølge henne har byrådet foreslått at det totale energibehovet i skolebygg skal ligge på 105 kWh per kvm per år.
Ifølge NVEs energimerkeskala skal et skolebygg med passivhusstandard ikke ha et større energiforbruk enn 79 kWh per kvm per år.
Kravene for energiytelse i sykehjem er satt til 215 kWh per kvm per år, mot 136 kWh per kvm per år.
– Vi vet at den nye norske standarden kommer til å være skjerpet i forhold til det Oslo kommune ønsker. Nå ser det ut til at man legger opp til kriterier for passivhus som er vesentlig lavere, sier Hansen.
Hun vil at det må vurderes om krav og erfaringer fra andre land gjør at det er mulig for Oslo kommune å stille enda strengere miljø- og energikrav enn det som vil bli standarden for passivhus.
Positiv naturverner
Energirådgiver Audun Randen Johnson i Naturvernforbundet mener det offentlige bør gå foran og bygge minst en energiklasse over det som er kravet i teknisk forskrift.
Men han er positiv til mange av ambisjonene til Oslo kommune.
– Det Oslo kommune foreslår for nye skolebygg tilsvarer lavenergistandard. De har også et mål om rehabilitering av eksisterende bygningsmasse som er under dagens krav, sier han til Teknisk Ukeblad.
– Det vi er opptatt av er at disse målene blir realisert. I tillegg må hvert eneste bygg i Oslo ha en egen energiplan for hva som skal gjennomføres og hvordan man skal nå disse målene, sier han.