MARITIM

Oslo får ny båt for å samle opp søppel

Får helelektrisk drift og nye redskaper.

Oslo Havns nye helelektriske søppeloppsamlingsbåt skal etter planen være i drift i desember.
Oslo Havns nye helelektriske søppeloppsamlingsbåt skal etter planen være i drift i desember. Illustrasjon: Gøran Bolsøy
Arne FenstadArne FenstadJournalist
1. apr. 2019 - 16:32

Ikke alle vet at Oslo kommune i 30 år har hatt en egen søppeloppsamlingsbåt som rensker opp i indre Oslofjord. Fra desember i år skal en ny båt erstatte Pelikan som dagens båt kalles. Og mens Pelikan går på biodrivstoff, skal den nye være helelektrisk.

Den får også en ekstra kran med gripefunksjon for å kunne plukke opp større objekter, og vinger foran for å kunne samle søppel fra et større område. Til forskjell fra Pelikan skal nybåten også ha dynamisk posisjonering.

Båten fungerer ganske enkelt ved at den samler opp søppel fra overflaten i en container foran mens den kjører. Dagens båt har samlet om lag 50 tonn søppel i året, siden den ble satt i drift i 1989.

– Den plukker opp det som ligger og flyter. Det kommer en del søppel rekende fra de tre elveutløpene og fra land, alt fra plastposer til store tømmerstokker, sier teknisk direktør i Oslo Havn KF, Svein Olav Lunde. 

Svein Olav Lunde og Rolf Mauritz Hanssen i teknisk avdeling ved Oslo Havn KF. <i>Bilde:  Arne Fenstad</i>
Svein Olav Lunde og Rolf Mauritz Hanssen i teknisk avdeling ved Oslo Havn KF. Bilde:  Arne Fenstad

Sjøarealet til Oslo kommune er på om lag 30 kvadratkilometer innerst i Oslofjorden.

Videreføring av oppdrettsbåt

Grovfjord mekaniske verksted skal bygge den nye søppelbåten. De har tidligere bygget arbeidsbåten GMV-Zero - en oppdrettsbåt verftet eier, men leier ut til oppdrettere.

Mye av innmaten i den nye søppeloppsamlingsbåten er likt det i oppdrettsbåten, ifølge Bård Meek-Hansen, daglig leder i Grovfjord mekaniske verksted. Men batteripakken (550 kilowattimer) er større enn oppdrettsbåtens (340 kilowattimer).

Verftet leverte det billigste tilbudet i konkurransen. Prisen er 23 millioner kroner.

Bård Meek-Hansen, Grovfjord Mekaniske verksted <i>Bilde:  Arne Fenstad</i>
Bård Meek-Hansen, Grovfjord Mekaniske verksted Bilde:  Arne Fenstad

– Vi bruker ikke de store leverandørene, men kjøper i stedet inn deler og setter sammen framdriftssystemet selv. Vi har gjort mye for å få ned kostnadene, og i dag mener vi at man skal kunne spare penger ved å bruke elektrisk motor. Dieselmotoren koster mindre å installere, men med billigere drift sparer man på elektrisk framdrift, sier Meek-Hansen. 

Batteripakken leveres av Corvus, mens framdriftssystemet leveres av Danfoss. Oslo havn har to droner, Blueye og Deep Trekker, og en av dem skal opereres fra den nye båten. Båten bruker ekkolodd for å kunne se søppel også under vann. 

Søppel er mindre akseptert

Vis mer

Rolf Mauritz Hanssen er prosjektleder i Oslo Havn og har jobbet med Pelikan i over 20 år. I løpet av de årene har tilstrømmingen av søppel til sjøen vært jevn, men de siste årene har folk blitt mer opptatt av det blir fjernet. 

– Før var det stort sett kommersielle aktører i havneområdet, og de brydde seg ikke så mye om søppelet. Nå som området er bygget ut med leiligheter og badestrand, er ikke lenger søppel i sjøen akseptert, sier Hanssen.

Havnedirektør Ingvar Mathisen sier båten blir et viktig symbol, og et ledd i å fase inn nullutslippsløsninger.

Ingvar Mathisen, Oslo Havn KF <i>Bilde:  Arne Fenstad</i>
Ingvar Mathisen, Oslo Havn KF Bilde:  Arne Fenstad

– Når vi oppfordrer kundene av havna til å kutte utslipp, er det viktig at vi går foran selv, sier Mathisen. 

Bedre arbeidsforhold

Den nye båten blir mer manøvreringsdyktig enn Pelikan, og alle funksjoner skal kunne styres fra stolen i styrhuset.

– Vi har brukt mye tid på HMS om bord, sier Lunde.

Etter det TU kjenner til er Pelikan den eneste spesiallagde søppeloppsamlingsbåten i Norge i dag, men Meek-Hansen sier han har vært i kontakt med andre havner som ser på samme system.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.