INDUSTRI

Orkla selger kraft for seks milliarder

Trond Gram
5. okt. 2009 - 08:39

Det er kraftverkene i Salten og Bremanger Orkla-eide Elkem nå selger for totalt seks milliarder kroner. To andre kraftverk forblir i Orklas eie.

Les også: Prøvde å selge Statkrafts kraftverk

Den avhendere virksomheten utgjør en samlet årlig kraftproduksjon på 1,7 TWh, hvorav 1,5 TWh er egeneiet.

Viktig for Elkem

– Eierskapet til vannkraftverkene har vært viktig for utviklingen av Elkems industrivirksomhet de siste 40 årene. Kraftverkene som må selges før hjemfallstidspunktene, dvs. senest innen 10 – 15 år, gir derfor ikke lenger den langsiktige krafttilgangen vi trenger for å utvikle industrien, sier konsernsjef i Orkla Dag J. Opedal i en melding.

De to egeneide kraftverkene i Salten og Bremanger har hjemfallsvilkår, og må selges til offentlige selskaper før hjemfallstidspunktene.

Selger til offentlige

– Virksomheten i Sauda skal først overtas av Statkraft i 2030 avhengig av om anleggene beholdes av Elkem eller overføres til offentlige selskaper. Borregaards eide kraftverk i Sarpsborg er bygget før hjemfallslovene og kan beholdes til evig tid. Kraftverkene i Sauda og Borregaard vil derfor beholdes, sier Opedal.

Kraftverkene i Salte overtas av Norsk Vannkraftproduksjon, som eies 50/50 av Nord-Trøndelag Energiverk og Østfold Energi, mens aksjene i Elkem Energi Bremanger AS overtas av Svelgen Kraft Holding AS, som er eid 56 prosent av Sogn og Fjordane Energi Produksjon AS, 34 prosent av Tafjord Kraftproduksjon AS og 10 prosent av Sognekraft AS.

Forventer konsolidering

Opedal mener Orkla har oppnådd gode betingelser gjennom konkurranse mellom flere budgivere.

- Vi velger derfor å selge nå, ut fra en forventning om at en konsolidering blant offentlige kraftprodusenter i Norge vil kunne gi begrenset konkurranse på et senere tidspunkt, sier styreleder i Elkem AS og konserndirektør i Orkla Bjørn Wiggen.

Lov tvang frem salg

Det er den nye konsesjonsloven som er bakgrunnen for at Orkla nå selger de to kraftverkene.

I fjor høst vedtok Stortinget en ny konsesjonslov som skulle sikre offentlig eierskap til vannkraftverk i Norge. Loven tillater kun offentlig eide kraftselskaper å kjøpe og bygge større vannkraftverk. Orkla kan derfor ikke videreutvikle vannkraftvirksomheten gjennom kjøp og utbygging av vannkraftverk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.