Det er ikke lenge siden Oracle gjorde programvareteknologien sin tilgjengelig på klynger av billige linuxbaserte datamaskiner. Til mange av de store serverprodusentenes ergrelse.
Nå står neste teknologitrend for tur. Nye Oracle 10g bygger på klyngeteknologien, men her står g-en for grid, eller maskenett å norsk.
Ideen er at det ikke spiller noen rolle hvor prosesseringen skjer, omtrent som det ikke spiller noen rolle hvor strømmen kommer fra i strømnettet. Lykkes Oracle, kan det bety nok en omdreining nedover på maskinvarekostnadene.
Verdensrommet
Det europeiske forskningssenteret CERN har vært pionerer på gridteknologi som i dag brukes på en rekke vitenskapelige applikasjoner. Alle som vil, kan låne ut datakraft over Internett til organisasjonen SETI. Her blir dine ubenyttede klokkesykler utnyttet for å analysere signaler fra verdensrommet.
Oracle tar skrittet videre ved å benytte gridteknologien til transaksjonsbasert databehandling. Deres bedriftsversjonen Enterprice Grid utnytter ikke alt som er av ledige dataressurser, men konsentrerer seg om utvalgte servere i et datasenter.
Lisensen
Systemet består av database, applikasjonserver og programvare for lagring, i tillegg til et administrasjonssystem som sørger for at alt fungerer optimalt. I følge markedsdirektør Harald Løvik i Oracle vil deres gridvariant gi mye bedre utnyttelse av dataressursene, i form av mange, men små og billige, servere og lagringsenheter.
Så spørs det da om Oracle klarer å håndtere sine egne lisenskostnader slik at kundene virkelig kan høste fordelen. Hittil har verdens neste største programvareselskap hentet mye av inntektene fra lisens pr. prosessor som har kjørt programvaren deres. Hvis mange små prosessorer skal ta over for noen få store, må modellen forandres før kundene oppnår de virkelig store besparelsene.