ENERGI

Opposisjonen frykter stopp i satsingen på havvind med Listhaug som statsråd

Arbeiderpartiet og SV er redd utbyggingen av vindkraft til havs kan stoppe opp nå som Sylvi Listhaug (Frp) overtar Olje- og energidepartementet.

Det flytende havvindprosjektet Hywind Tampen er Norges prestisjeprosjekt innen havvind. Equinor får milliardstøtte fra Enova for å etablere havvindparken, som skal elektrifisere deler av norsk sokkel.
Det flytende havvindprosjektet Hywind Tampen er Norges prestisjeprosjekt innen havvind. Equinor får milliardstøtte fra Enova for å etablere havvindparken, som skal elektrifisere deler av norsk sokkel. Illustrasjon: Equinor
19. des. 2019 - 14:03

Bakgrunnen for frykten er et intervju Listhaug gjorde i sommer. Der var hun tydelig på at hun ikke ønsket å bygge ut havvind på norsk sokkel.

– Nei, det vil bidra til forsøpling av vårt havrom, og vi har veldig mange andre interesser langs kysten som vi må ivareta, det være seg både petroleumsnæringen og skipsfarten, sa Frp-nestlederen til TV 2.

– Jeg mener vindmøller er noe svineri fordi det bidrar til en forsøpling av norsk natur, sa Listhaug i det samme intervjuet med TV 2.

Onsdag ble Listhaug utnevnt til ny olje- og energiminister.

Markering mot gruvedrift på havbunnen utenfor Stortinget.
Les også

Norge prøver å gjøre EU-politikere positive til gruvedrift på havbunnen

– Bom stopp

– Vi frykter dette betyr bom stopp for den norske satsingen på offshore havvind, skriver stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) i en epost til NTB.

Norge har de siste årene satset tungt på å utvikle teknologi for havvindmøller. Ifølge en analyse gjennomført av Menon Economics i høst kan havvind gi opptil 128.400 årsverk og skape verdier for inntil 117 milliarder kroner. Analysen er gjennomført på oppdrag fra Norwegian Offshore Wind-gruppen.

– Listhaug velger forurensende oljevirksomhet framfor fornybar energi til havs. Det er det stikk motsatte av hva vi trenger for å løse klimakrisen. Vi trenger mer rein og fornybar energi, ikke mer skitten fossil energi, skriver Haltbrekken.

«Omstillingsfornekter»

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener Listhaugs utspill om havvind er «å gå med ryggen inn i framtida».

– Det er ikke den partneren den industrien trenger, sier Støre.

Han viser til at norsk industri skal gjennom en stor omstilling i årene som kommer. Støre trekker spesielt fram havvind, hydrogen og fangst og lagring av CO2, såkalt CCS, som viktig for å skape nye, grønne arbeidsplasser i Norge.

– Det er et stort politisk prosjekt. Og jeg opplever at Sylvi Listhaug ikke er den som leverer på det prosjektet. Hun har vært klimafornekter, og dermed blir hun egentlig en omstillingsfornekter, for hun vil ikke gå offensivt inn i å bidra til å utvikle industrien vår slik at den kutter utslipp og skaper arbeidsplasser, sier Støre til NTB.

Les også

Equinor og Aker: Betaler 700.000 for å være med «spisset» delegasjon til Dubai

– Mange er enige med henne

Statsminister Erna Solberg (H) tror for sin del at mange er enige i Listhaugs utspill om at vindmøller er «svineri».

– Det er mange som er hjertens enige med henne, og ikke minst hvis du skal putte vindmøller rett foran områdene du er i, sier Solberg til NTB.

Statsministeren trekker fram at regjeringen allerede har varslet at de kommer til å gjøre endringer i konsesjonsordningen for vindkraft.

– Jeg mener vindkraft er en del av balansen vår framover og kommer til å være viktig. Det er regjeringens felles politikk, men det er sikkert flere i regjeringen som er enige med henne, sier Solberg.

De utenlandske mannskapene som var om bord på de norske skipene som har blitt angrepet i Rødehavet, er det rederiene selv som har ansvaret for, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
Les også

Støre om Rødehavet: – Konflikten har spredningspotensial i mange retninger

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.