Operaen: Gulfargen kan tørkes bort

Operaen i Bjørvika, sett fra stedet senketunnelen skal vake under overfalten.
NÆRBILDE: Carrara-marmoren har en svak gultone enkelte steder inne i Operaen. (Bilde: Joachim Seehusen)
Prosjektdirektør Roar Bjordal på Operataket viser frem profilene i marmorplatene (Bilde: Joachim Seehusen)
  • Bygg

Gulfargen som har inntruffet i Carrara La Facciata representerer ikke en mineralsk jernforbindelse, skriver Sintef. Byggforsk i en rapport til Statsbygg.

Dermed kan kan ledelsen i Statsbygg puste lettet ut - i hvert fall i første omgang. Sintef har undersøkt marmoren på oppdrag fra Statsbygg.

Vil forsvinne

Sintef presiserer i sin rapport at jernholdige mineraler som for eksempel svovelkis eller hematitt ikke kan forklare fargeendringene.

Professor Tom Andersen ved Universitet i Oslo har hevdet at jernforbindelser er en sannsynlige årsak. I så fall er gulfargen det minste problemet, etter hvert vil marmoren korrodere og forvitre.

Slik det nå ser ut vil gulfargen forsvinne ved uttørkning av stenen. Fargen vil gå over fra gul til oransje, miste sin intensitet og forsvinne. Sintef har kun vurdert gulningen på de innvendige flatene.

Operamarmor på 8. plass i test

Kommer igjen

Men fargen kan komme tilbake om marmorflisene igjen utsettes for fukt. Både sterkt alkalisk vann med også tilnærmet rent vann med noe forhøyet Ph kan gi ny gulfarge.

Også denne gulfargen forsvinner ved tørking. Uheldig valg av vaskemidler kan utsette marmoren for alkalisk vann. Sintef anbefaler å vaske så "tørt" som mulig.

Sintef har ikke klart å identifisere hvilke eller hvilket organisk materiale som er synderen. I rapporten antyder forskerne at materialer som er brukt til tildekking av gulvet, filt, papp og finérplater kan være kilden, men også stoffer i selve marmoren.

Bruk av hydrogenperoksid fjerner gulfargen, likevel advarer Sintef mot å behandle marmorgulvet på denne måten. Det kan fremskynde oksidasjon av svovelkis i marmoren, noe professor Tom Andersen mente var en sannsynlig årsak.

Professorer uenige om operamarmor

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå