ENERGI

Opec-landene møtes for å bremse prisfallet på olje

Prisen på Nordsjø-olje bikket under 60 dollar fatet.

Det er stor interesse for hva Opec-landene gjør for å bremse fallet i oljeprisen. Hr venter pressefolk utenfor Opecs hovedkvarter i Wien.
Det er stor interesse for hva Opec-landene gjør for å bremse fallet i oljeprisen. Hr venter pressefolk utenfor Opecs hovedkvarter i Wien. Foto: Ronald Zak/AP/NTB Scanpix
6. des. 2018 - 11:34

Et fat nordsjøolje ble omsatt for 59,6 dollar på spotmarkedet etter et fall på tre prosent torsdag.

Fallet torsdag kommer etter en periode med svak prisutvikling for olje, og samme dag som OPEC-landene er ventet å vedta store kutt i sin produksjonen i et forsøk på å styrke oljeprisen.

Nordsjøoljen har ved noen andre anledninger i høst kortvarig bikket under 60 dollar fatet. Siden toppnivået i høst på 86 dollar fatet i oktober, har oljeprisen nå svekket seg rundt 30 prosent. Årsaken er overproduksjon og frykt for svikt i etterspørselen på grunn av svekket global vekst.

Regner med millionkutt

Dette er bakteppet når OPEC-landene i dag møtes i Wien for å diskutere hvordan de kan bremse fallet i oljeprisene. Analytikere regner med et produksjonskutt på minst 1 million fat daglig.

Oljeprisene begynte å falle i oktober, og nedgangen vedvarte gjennom november. Årsaken er overproduksjon og frykt for svikt i etterspørselen på grunn av svekket global vekst.

Prisene falt med omkring 22 prosent i november.

– Vi har ikke diskutert tallene, sa Omans oljeminister Mohammed Hamad al-Rumhy onsdag, med henvisning til muligheten for et produksjonskutt.

Samtidig presser USA på for å holde oljeutvinningen oppe.

– Forhåpentlig vil OPEC beholde strømmen av olje slik den er, og ikke begrense den. Verden vil ikke se, og trenger ikke, høyere oljepriser, skrev USAs president Donald Trump på Twitter onsdag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.