KRAFT

Ønsker kraftlinjer velkommen

KRAFTLINJE, JA TAKK: Pensjonist Kolbjørn Løken (76) har passet transformatorstasjonen på Grov i Flora kommune i 61 år. Han mener kraftlinjer vil hjelpe fylket til å unngå fraflytting.
KRAFTLINJE, JA TAKK: Pensjonist Kolbjørn Løken (76) har passet transformatorstasjonen på Grov i Flora kommune i 61 år. Han mener kraftlinjer vil hjelpe fylket til å unngå fraflytting. Bilde: Knut Magnussen, Firda
Kjetil Malkenes Hovland
26. okt. 2009 - 07:19

Pensjonist Kolbjørn Løken (76) er omtrent den eneste i Sogn og Fjordane som ønsker kraftlinja Ørskog-Fardal velkommen.

– Det er viktig med et solid stamnett, sier Løken til Teknisk Ukeblad.

– Sogn og Fjordane vil bli satt tilbake hvis de får stoppet linja. Da fortsetter fraflyttingen. Fylket er for dårlig på industribygging.

Les hovedsaken:

Passer på transformatorstasjon

I 61 år har han passet på transformatorstasjonen på Grov i Flora kommune, som faren passet før ham.

Den nye kraftlinjen Ørskog-Fardal er tenkt plassert på en fjelltopp ved hans eiendom. Det syns Løken er fint.

Ifølge lokalavisen Firda synes han at kraftlinjer er vakre.

– Ikke alle, sier Løken og finner fram blokken for å tegne.

– Det er spesielt de som ser ut som to A-er. Den typen som går gjennom Hemsedal. Jeg tror de kalles portalmaster. Det er en fin konstruksjon.

– Umulig å forklare

Den kraftkrevende industrien vil ha stor fordel av å få strøm fra flere retninger, mener Venstre-mannen Løken.

Han medgir at det er frustrerende å være kraftlinjetilhenger i et fylke hvor så mange er bekymret for naturen og ønsker å kable linjen i bakken.

– Ørskog-Fardal til tre milliarder kroner blir syv ganger dyrere med kabel, men det er det ikke hjelp i å si til folk, forteller han nedslått.

– Og hva hvis det blir problemer, som på NorNed og Oslofjordkabelen, skal man da drive industrien uten strøm? Og ved sjøkabel trenger man transformatorer til en milliard kroner stykket. Det er ikke riktig å bruke samfunnets midler slik.

– Gigantlinjer for fornybar energi

Pensjonisten mener Norge burde utnytte potensialet i bølge- og vindkraft nord i landet, og bygge ut gigantiske kraftlinjer på minst en megavolt fra Finnmark og sørover.

– Da tenker jeg på en stor kraftlinje på minst én million volt. Eller to linjer i en portal, slik at man er sikret at en av dem alltid kan vedlikeholdes. Man trenger en komité for å utrede dette. Nord-Norge kan gi enorme mengder kraft, sier han, og ser for seg linjer i fiskebeinsmønster nedover hele landet.

Ta ned med skiftenøkkel

Løken mener strålingen fra mobiltelefoner og fjernsyn er verre enn kraftlinjene. Og at det finnes langt verre inngrep i naturen enn kraftlinjer.

– Se på veiene våre. Naturinngrepet der er mye større. En kraftlinje er bare å ta ned med en skiftnøkkel når du ikke trenger den lenger.

Les også: Samer vil kjempe mot vindkraft på Fosen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.