KRAFT

Ønsker enda raskere atomkutt

UTÅLMODIGE GRØNNE: Den tyske regjeringen vil fase ut all tysk kjernekraft innen 2022, men partiet De grønne mener det blir for sent.
UTÅLMODIGE GRØNNE: Den tyske regjeringen vil fase ut all tysk kjernekraft innen 2022, men partiet De grønne mener det blir for sent. Bilde: Eon
Øyvind LieØyvind Lie
3. juni 2011 - 14:15

Den tyske regjeringen, som består av partiene CDU/CSU og FDP besluttet forrige uke å stenge alle landets 17 kjernekraftreaktorer innen 2022.

Sett utenfra virker tiltaket drastisk, og industrien frykter for høye strømpriser og kraftselskapene for tapte inntekter.

Men ulykken i Fukushima har gjort inntrykk, og partiet De grønne krever at atomkraften skiftes enda raskere ut.

Les mer: Tyskland stenger atomkraftverkene innen 2022

2017

For at De grønne skal slutte seg til regjeringens forslag, må nedstengningsdatoen skje så snart som mulig, sier fraksjonssjef for partiet De grønne, Jürgen Trittin, til avisen Rheinischen Morgenpost. Et kompromissforslag ville da være nedstengning en gang mellom 2017 og 2021, sier han, og viser til at beslutningen må reflektere folkets miljøvernorganisasjonenes krav.

En undersøkelse gjennomført av bladet Stern viser at hele 56 prosent av tyskerne ønsker at kjernekraftverkene tas ut av drift så raskt som mulig, og senest innen fem år.

Ingen ekstrempriser

Selv om Norge ikke har noen direkte kabelforbindelser til Tyskland, kan høyere strømpriser som følge av energimangel og mer dyr fornybar energi føre til økte priser i Norge, siden kraftmarkedene i Nord-Europa er integrert med forbindelser mellom landene.

Men energianalytiker Arndt von Schemde i Thema Consulting Group tror ikke det vil bli ekstrempriser i Norge som følge av atomnedstengningen.

– Prisene i Norge går sikkert litt opp, men det blir ingen dramatisk oppgang. Det er mange andre faktorer som er mye viktigere for prisdannelsen i det nordiske markedet, sier han.

Les også: – Norge må kjenne sin besøkelsestid

Borten Moe frykter nordisk atomkutt

Konkurranse

Von Schemde, som kommer fra Tyskland, er overbevist om at kjernekraften faktisk vil fases ut og at det ikke vil komme nye regjeringskonstellasjoner som vil gjøre om vedtaket.

– Det ser ut som om de har en konkurranse om hvem som kan stenge ned raskest. Alle partiene er med, bortsett fra det liberale FDP som holder litt tilbake, sier von Schemde.

Han sier tyskerne alltid har vært skeptiske til kjernekraft, og at det nå er bred enighet om utfasingen.

INGEN EKSTREMPRISER: Stengningen av alle de tyske kjernekraftverkene vil ikke gi noen dramatisk høyere kraftpris i Norge, ifølge energianalytiker Arndt von Schemde i Thema Consulting Group.
INGEN EKSTREMPRISER: Stengningen av alle de tyske kjernekraftverkene vil ikke gi noen dramatisk høyere kraftpris i Norge, ifølge energianalytiker Arndt von Schemde i Thema Consulting Group.

Gass og kull

Analytikeren tror nedstengningsplanen er fullt mulig å gjennomføre.

– Men de må selvsagt få ny produksjonskapasitet på plass, og det vil ikke holde med kun fornybar energi, det vil bli gass- og kullkraft også, sier han.

Les også: – Kull tilbake på dagsorden

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.