BRUER

Om bare et par dager tas den nye Varoddbrua i Kristiansand i bruk

En stor milepel på det store bruprosjektet når østgående E18 flyttes over fra den gamle hengebrua og over på den nye brua natt til lørdag denne uka.

Den nye Varoddbrua får en totallengde 654 meter og en bredde på 19 meter. Den gamle brua til venstre.
Den nye Varoddbrua får en totallengde 654 meter og en bredde på 19 meter. Den gamle brua til venstre. Foto: Statens vegvesen/Anleggsdata AS
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
3. juni 2020 - 14:14

Den nye brua er bygd som en fritt-frembygd bru og er bygd mellom de to eksisterende bruene på stedet, det vil si ei tilsvarende type bru fra 1994 og ei gammel hengebru fra 1956.

Teknisk krevende byggejobb

Statens vegvesen forteller i en melding at den nye brua har vært teknisk krevende å bygge i og med at den ligger inneklemt mellom to eksisterende bruer og langs E18 som på stedet har svært høy trafikkmengde, omtrent 48.000 biler i årsdøgntrafikk (ÅDT).

Fakta om den nye brua:

  • Totallengde 654 meter med en bredde på 19 meter
  • Tre gjennomgående kjørefelt, to ordinære kjørefelt og ett kollektivfelt. Langsgående gang- og sykkelveg
  • 3 søyler i sjø
  • Seilingshøyde 32 meter
  • Totalt 23.000 kubikkmeter betong og omtrent 5.000 tonn armeringsjern

 

Rivingen av den gamle starter i oktober

Etter at den nye brua er tatt i bruk vil rivearbeidene på den gamle hengebrua fra 1956 starte og pågå frem til oktober måned i år.

En del arbeider på den nye brua kan først sluttføres etter at den gamle hengebrua er revet og E18 lagt om til den nye brua. Dette gjelder blant annet den nye gang- og sykkelvegen som senere i høst vil bli flyttet over på den nye brua.

Trafikkomleggingen natt til lørdag innebærer også en midlertidig omlegging av kjørebane E18 vest for brua (bysida). En større midlertidig forskyvning av østgående kjørebane vil her finne sted samtidig slik at den permanente kjørebanen kan ferdigstilles opp mot den nye brua.

Ferdigstillelse av hele bruprosjektet forventes å finne sted i slutten av november i år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.