IT

– Om 10 år har dere 3D-printere hjemme

Wired-redaktør Chris Anderson mener 3D-printere blir allemannseie innen 10 år.
Wired-redaktør Chris Anderson mener 3D-printere blir allemannseie innen 10 år. Bilde: Anders Brenna
Anders Brenna
23. sep. 2010 - 08:55

Wired-redaktør Chris Anderson var på IT-tinget i Tønsberg i regi av ErgoGroup for å snakke om det han kalte den tredje industrielle revolusjon.

Demokratisert produksjon

Han viste til at internett nå har åpnet for at små aktører, gjerne hobbyselskaper, nå har alt de trenger for å designe, produsere, markedsføre og selge produkter på et globalt verdensmarked.

– Vi har demokratisert global produksjon, og vi har demokratisert verktøyene for distribusjon, sier Anderson.

At internett har åpnet for slike muligheter bør være kjent men de fleste forbinder dette med programvare. Produksjon av fysiske produkter har vært forbeholdt store aktører. Det er det i ferd med å bli slutt på, ifølge Wired-redaktøren.

– Om 10 år har mange av dere 3D-printere hjemme, sier Anderson.

Open source

Wired-redaktøren viste til MakerBot, et lite tremmansfirma som lager en 3D-printer inspirert av Apple’s tidlige dager da Steve Jobs og Steve Wozniak lagde den første Apple-maskinen.

MakerBot lager en open source 3D-printer, og legger ut alle designtegninger slik at potensielle kunder kan bygge den selv, og så lager de et komplett byggesett som de selger. På denne måten har de kommet ned i en pris på 950 dollar (ca. 6.000 kroner).

Chris Anderson Wired
Chris Anderson er en redaktør som kan programmere. FOTO: Anders Brenna Anders Brenna

Alle må bidra

Selv om MakerBot kommer som et komplett byggesett, er det langt fra trivielt å sette den sammen. Anderson har selv kjøpt og bygd en slik maskin til bruk i sine egne mikroprosjekter ved siden av redaktørjobben sin.

På spørsmål fra Teknisk Ukeblad om han tar supporttelefoner på MakerBot’s 3D-printer, er svaret ja.

– Ja, jeg har har gjort det.

Dette er da også noe av det som kjennertegner open source prosjekter, enten det er programvare eller maskinvare. Alle trenger bistand, og alle må bidra med det de kan.

Programmerer dronefly

Et av prosjektene Wired-redaktøren har syslet med noen år er DIY Drones, et selskap som lager helautomatiserte dronefly med utgangspunkt i eksisterende fjernstyrte fly kombinert med en egenutviklet autopilot.

– Jeg har gjort alt, programmert, utviklet maskinvaren, skrevet brukerdokumentasjonen og bistått med support, sier Wired-redaktøren Anderson.

Det kan bli mye arbeid, men til gjengjeld får Anderson gleden av å kunne jobbe med å lage noen han er veldig interessert i. Og selv som et deltidsfirma løst sammenknyttet over internett, er det nå mulig å bli en viktig aktør på sitt utvalgte felt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

– Vi er verdens største leverandør av autopiloter, sier Anderson.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.