Olje- og energiminister Ola Borten Moe forsvarer Statoils omstridte oljesandprosjekt i Canada.
Energipolitisk talsmann Erling Sande gjør det stikk motsatte.
– Statoil bør selge seg ut. Oljesand er blant de mest klimafiendtlige måtene å utvinne fossil energi på. Et slikt anlegg slipper ut 13 ganger så mye CO2 som én gjennomsnittlig installasjon i Nordsjøen, sier Sande til NTB.
Senterparti-toppen er på reise med Stortingets energi- og miljøkomité til Alberta i Canada, der han med egne øyne får se hva Statoil driver med.
– Statoil har et godt rykte i Canada og bidrar positivt på flere måter. Men oljesand er ikke noe selskapet bør drive med, sier han.
Les også: Nordmenn positive til oljenæringen
Uenige
Sandes konklusjon er en helt annen enn den partifellen Ola Borten Moe trakk da han besøkte anlegget i fjor.
– Det er ikke min oppgave å si ja eller nei til oljesand eller til om Statoil skal være engasjert i denne virksomheten. Poenget mitt er at vi ikke kommer utenom fossile energibærere når framtidas energibehov skal dekkes, sa olje- og energiministeren til NTB i november.
Sande erkjenner at han per i dag ikke har flertall for sitt syn på Stortinget, selv om SV, Venstre og KrF vil ha Statoil ut av oljesand.
– Jeg har respekt for dem som mener Stortinget bør utvise varsomhet med å detaljstyre Statoil. Men dette spørsmålet er etter min mening så viktig at det ikke er urimelig av selskapets største eier å ha en selvstendig mening. Slik det er i dag, kan vi si at det er minoritetsaksjonærene som instruerer Statoil om å gå inn i oljesand, sier han.
Les også: Navarsete vil diskutere oljesand med Ola Borten Moe
– Paradoks
Borten Moe mener Statoils innsats i Canada er viktig, fordi selskapet bidrar til økt oppmerksomhet om HMS og miljø. Andre vil utvinne oljesanden, dersom Statoil ikke gjør det, mener han.
– Dette er ikke et godt argument, slik jeg ser det. Med oljesand blir det ikke noen ny internasjonal klimaavtale, sier Sande.
Han viser til at de ulike oljesand-prosjektene i Canada alene vil bidra til større utslipp enn den globale maksgrensen for togradersmålet.
– Det er et stort paradoks at vi snakker om utslippsreduserende tiltak på rundt 100.000 tonn CO2 i Norge når Statoil samtidig er en del av en industri som bidrar til utslipp på flere titalls millioner tonn, sier han.
Les også: Statoil slapp billig i oljesand-saken i Canada
Nedsalg
Onsdag ble det kjent at en britisk kapitalforvalter som er eid av Den anglikanske kirke, selger seg ut av Statoil i protest mot oljesandprosjektet.
Forvalteren Ecclestical Investment frykter at EUs negative til holdning til tjæresand påvirker Statoil-investeringene negativt.
– Måten oljeselskapene har dundret inn på, uten å tenke på konsekvensene, er en bekymring for oss, sier senioranalytiker Neville White i Ecclesiastical Investment til nettstedet Mindful Money.
Generalsekretær Nina Jensen i WWF Norge mener nedsalget viser hvor betent Statoils strategi om å gå inn i oljesand er.
– Flere investorer har solgt seg ut av Statoil eller stemt for WWF og Greenpeaces forslag på generalforsamlingen om å trekke seg ut av tjæresandaktivitetene, sier Jensen.
Pressetalsmann Bård Glad Pedersen i Statoil framholder at selskapet er en ansvarlig aktør.
– Siden verdens framtidige energibehov ikke lar seg dekke av konvensjonelle forekomster alene, er det eneste riktige å gjøre utvinning av olje fra tjæresand så klimavennlig som mulig, sier han.
Les også: