En ubemannet undervannsbåt (ROV) fra spesialskipet Skandi Neptune er både arbeidsredskap og øyne og ører for BP i deres kamp mot den ukontrollerte utblåsingen i Mexicogolfen. Bildene og videoer BP har vist fra det som gjørs på havbunnen, er tatt fra en ROV operert fra Skandi Neptune.
DOF-skipet Skandi Neptun er leid på langtidskontrakt til Subsea 7, en av verdens største undervannskontraktører, notert på Oslo Børs og med Kristian Siem blant de største aksjonærene.
Bistår BP
– Skandi Neptun med utstyr og mannskap er stilt til BPs disposisjon i Mexicogolfen, sier kommunikasjonsdirektør i Subsea 7, Jackie Doyle, til Teknisk Ukeblad.
Han opplyser at det er en rekke andre fartøyer med spesialutstyr og ROV-er også i området. – BP har imidlertid valgt å publisere bilder og video vi tar med vår ROV mens vi hjelper til med å stanse utslippene på 1.500 meters dyp, sier Doyle.
Sugerør
I helgen lyktes BP i å plassere et firetommers rør (Riser Insertion Tube Tool – RITT) inn i det ødelagte stigerøret (21 tommer) og føre en del av olje- og gasstrømmen til boreskipet Discoverer Enterprise.
BP tilsetter metanol for å hindre hydratdannelse (is). Oljen prosesseres og lagres på boreskipet, mens gassen brennes av. Foreløpig klarer BP å føre 2.000 fat olje i døgnet 1.500 meter opp til overflaten. BP ser på "sugerørtiltaket" kun som ett av flere midlertidige forsøk på å hindre oljesølet.
Les også: Sugerør på oljelekkasje
Gjennom BOP
Samtidig jobbes det med å få kontroll på brønnen, såkalt "top kill" ved å føre tungt boreslam ned mellom brønnveggen og fôringsrør, der Halliburton holdt på å sementere for å hindre utblåsing. Deretter vil det sementeres på nytt. Dette arbeidet kan trolig begynne neste uke.
BP forsøker også ulike metoder på å få kontroll med brønnen gjennom den ødelagte utblåsningsventilen (BOP – blowout preventer). Blant annet blir det vurdert måter å injisere materialer under høyt trykk som kan temme utblåsingen.
Transocean, som eide den havarerte boreriggen Deepwater Horizon som eksploderte 20. april og sank 22. april, begynte 2. mai å bore den første avlastningsbrønnen. 16. mai startet boring av den andre avlastningsbrønnen.
Spesialskip
Skandi Neptun er utstyrt for å legge fleksible rør og umbilicals (navlestreng) samt installasjons- og vedlikeholdsarbeider på undervannsinstallasjoner. ROV-en fra Skandi Neptun var også med på forsøkene med å stenge utblåsingsventilen (BOP) manuelt.
Dersom BP ønsker det, vil Skandi Neptun og dets utstyr brukes til andre tiltak for å stanse eller begrense utslippet.
– Vi kan også bistå med intervensjon av brønnen og installasjon av nytt utstyr. BP styrer bruke av vårt utstyr og mannskap fra dag til dag, opplyser Doyle.
Mannskap fra Norge
Konsernsjef Mons Aase i DOF ASA opplyser til Teknisk Ukeblad at DOF ikke har noe med skipets arbeidsoppgaver for BP, men at den er utstyrt for store og kompliserte oppgaver på store dyp.
– Vi har leid ut skipet på langtidskontrakt med Subsea 7 og sørger bare for mannskap, sier Aase.
Subsea 7 opplyser at Skandi Neptuns ROV-er kan operere ned til 3.000 meters dyp.
Skipet ble også brukt til å legge umbilical (kontrollkabel) på Ormen Lange.