BYGG

Oljebyen må vokse i høyden

Flere Stavanger-politikere mener det må gis tillatelse til høyhus for å få rom til flere arbeidsplasser i byen.

Bilde: Truls Tunmo

STAVANGER: – Vi må komme dithen at vi kan bruke heis til og fra jobben i stedet for andre kommunikasjonsmidler, sier Eli Nedrebø Aga, medlem i samferdselsutvalget i Rogaland fylkeskommune. Hun sitter også i byutviklingskomiteen.

Mangler plass

Høyre-politikeren sier at høyere bygg i Stavanger tvinger seg frem fordi voldsom ekspansjon i oljebyens næringsvirksomhet har skapt plassmangel, og nye høydebegrensninger på bygg må til i reguleringsplanene.

– For eksempel har vi bygget Forus-området som en by av arbeidsplasser uten å ta hensyn til boliger og kollektivtrafikk. Næringsvirksomheten her har bare grodd frem uten tanke på hvordan folk skal komme til og fra jobben. Nå er det store trafikkproblemer her morgen og ettermiddag, og slik kan det ikke fortsette, sier Nedrebø Aga til Teknisk Ukeblad.

Forsker: Vi er livredde for heis

– Arealer må frigjøres

Hun mener den eneste måten å løse plassproblemene på, er å bygge i høyden for å frigjøre arealer.

– Vi kan ikke lenger basere oss på at folk skal komme hit med bil. En suveren løsning vil være å bygge i høyden der vi kan ha arbeidsplasser i de laveste etasjene og boliger høyere opp. Da kan folk ta heisen til og fra jobben i stedet for bilen. Vi må begynne å tenke kreativt og helt annerledes enn tidligere, sier Nedrebø Aga.

Les også: Bygger praktarena i Stavanger

– Folk vil trives

– Men tror du folk vil trives med å bo der de jobber?

– Ja, hvorfor skulle de ikke det? Se for eksempel på New York og Vancouver. Her er mange områder med boliger og næringsvirksomhet i samme bygg. Vi vil spare store arealer som kan brukes til matproduksjon, parker og grøntområder, og beboerne vil få fantastisk utsikt. Stavanger har veldig lite areal å ta av allerede, og hvis vi skal vokse vider blir vi nødt til å bygge i høyden. Men det må skje med kreativitet og kvalitet og grønn tankegang. Dette vil gjøre byen mer spennende, sier Eli Nedrebø Aga.

Kollega i kommunalstyret for byutvikling, Hilde Karlsen (Ap), er enig.

– Ja, det er veldig lite grøntområder i reguleringsplanen til Stavanger Forum-området, og ved å bygge i høyden frigjøres flere grøntarealer. Generelt må vi også se på hvor det er mulig å bygge høyere enn det kommuneplanen tilsier i dag, sier Karlsen.

ONS-sjefen: – Jeg er stolt av oljenæringen

Stoppes av reguleringsplan

Gründeren Tore Christiansen hadde sammen med hotellkongen Arthur Buchardt planer om å bygge et hotell på 27 etasjer på Forum-området i Stavanger. Men kommunen sier nei.

– Ønsket vårt var å bygge et spektakulært signalbygg i tilknytning til den nye multifunksjonshallen DNB Arena. Men kommunens reguleringsplaner lar seg ikke forene med fremdriften vi ønsker på å bygge hotellet vårt som skal stå ferdig i august 2014. En ny reguleringsplan må til, og det vil ta såpass lang tid at vi ikke kommer i mål tidsnok, sier Christiansen til Teknisk Ukeblad.

I stedet bygger duoen et hotell på seks eller syv etasjer på Tjensvoll i Forum-området.

– Vi ønsket å bygge i høyden, men kommunen gir oss ikke tillatelse, sier Christiansen.

Les også: 

Verdens høyeste treblokk

Slik blir Empire State Building ny

Avviser skyskraperdrøm i Oslo 

 

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.