SANDEFJORD: Nedbyggingen av petroleumssektoren vil ikke gi store makroøkonomiske utfordringer de neste 20 årene, slo Statistisk sentralbyrå (SSB) fast i en rapport før jul. Rapporten ble skrevet på oppdrag for Nærings og Handelsdepartementet, og ført i pennen av Ådne Cappelen, Torbjørn Eika og Joakim Prestmo.
– Vi lever nesten ikke av olje i dag, derfor vil heller ikke bortfallet av oljesektoren by på de helt store makroøkonomiske utfordringer for norsk økonomi, ifølge SSB.
Advarer
Konsernsjef i DnB Nor, Rune Bjerke, advarer mot å undervurdere petroleumsnæringens betydning for norsk økonomi.
– Jeg vil understreke at dette dreier seg om mye mer enn de 206 000 som er direkte eller indirekte ansatt i næringen. Svært mange næringsvirksomheter er bygget ut mot oljen og har næringen som viktigste kunde. Og mange av disse er avhengige av en sterk oljenæring, sier Bjerke. Han forteller at den norske oljesuksessen har bidratt betydelig til DnB NORs suksess.
Blir du bekymret når du hører argumenter om at vi vil klare oss bra uten oljen?
– Jeg er ikke bekymret. Men jeg ønsker å legge vekt på at jo lengre petroleumsinvesteringene holdes oppe, letevirksomheten fortsetter og oljeproduksjonen holdes oppe, jo bedre er det for Norge.
– Kan ikke klippe håret på hverandre
Bjerke tror det er vanskelig å lykkes som en økonomi som hovedsakelig er basert på tjenester. Han sier råvarebaserte økonomier har styrket seg kraftig i etterkant av finanskrisen.
– Det finansielle tyngdepunktet har flyttet seg mot råvarebaserte økonomier. De fleste europeiske banker har forsvunnet ut av topp 20-listen over verdens største banker. De har blitt erstattet av kinesiske, brasilianske og australske banker.
Positiv til utviklingen
På kort sikt er konsernsjefen optimistisk på vegne av norsk økonomi. Han sier at situasjonen stadig ser mer og mer positiv ut for både den norske økonomien og verdensøkonomien.
– Vi ser vekst i de aller fleste deler av verden, og våre eksperter blir stadig mer optimistiske. Den største veksten (kjøpekraftkorrigert, journ.anm. ) ser vi i Asia og Afrika, hvor mange land har en vekst på over fem prosent. Men vi ser også at det går riktig vei i de vestlige landene.
Men det er noen farer som kan stanse den positive utviklingen.
– Arbeidsledigheten i Europa kan føre til uro og at politikerne mister kontrollen. Det store gjeldsnivået til mange land skaper utfordringer. Og forholdet mellom USA og Kina skaper usikkerhet. Men det er mange tegn positive tegn om at utfordringene kan løses.