OLJE OG GASS

Oljearbeiderne skremt av Super Puma

Et slikt helikopter, av typen AS332 L2 Super Puma fra Bond Offshore Helicopters, styrtet i Nordsjøen på vei til Aberdeen onsdag. Ulykken har trolig kostet 16 liv.
Et slikt helikopter, av typen AS332 L2 Super Puma fra Bond Offshore Helicopters, styrtet i Nordsjøen på vei til Aberdeen onsdag. Ulykken har trolig kostet 16 liv. Bilde: TU Arkiv
2. apr. 2009 - 08:00

Et Super Puma-helikopter på vei fra plattformen Miller til Aberdeen styrtet onsdag ettermiddag i havet, rundt 56 kilometer fra land.

Torsdag morgen var åtte funnet omkommet mens åtte fortsatt er savnet.

– Må tas ut av trafikk

Ulykken er den tredje og mest alvorlige ulykken tilknyttet offshoretransporten de siste månedene, og den andre med samme helikoptertype. Den er også flittig brukt på norsk sokkel.

Roy Helge Furre, som er HMS-ansvarlig i Safe og deres 8.000 medlemmer som pendler offshore, krever nå at Super Puma settes på bakken umiddelbart.

– Disse helikoptrene bør tas ut av trafikk inntil vi vet hva som er årsaken til helikopterstyrten. Dersom det viser seg å være teknisk årsaker, bør tilsvarende feil eller svakheter straks utbedres på de norske helikoptrene, sier Furre til Stavanger Aftenblad .

Samarbeid over landegrensene

Også Fagforbundet for industri og energi er bekymret.

– Dette er uakseptabelt. Det er urovekkende og bekymringsfullt at vi har flere ulykker på så kort tid. Sikkerheten når det gjelder transporten til og fra jobb må være i høysetet, sier informasjonssjef Martin Steen til NTB.

Forbundet oppfordrer til et samarbeid over landegrensene for å forhindre ulykker i framtiden. De ønsker tett dialog med dem som er ansvarlige, arbeidsgivere, fagforbundene, myndighetene og de som leverer helikoptrene.

Kandidat til redningstjenesten

I mars omkom 17 da et Sikorsky S-92 krasjet utenfor Newfoundland.

Helikopteret som styrtet i Nordsjøen onsdag var av typen AS 332L2 Super Puma. 18. februar måtte en nyere modell av det samme helikopteret, et EC225, nødlande med 18 personer om bord.

Dette helikopteret, som produseres av Eurocopter, er også en av kandidatene til å overta etter Sea King som Norges neste redningshelikopter.

– Trygt helikopter

Det norske selskapet Helikopterservice opererer med ni Super Puma-helikoptre.

– Vi har erfaring med denne typen og det er et trygt helikopter. Man blir alltid bekymret når det er ulykker, men vi setter ingen helikoptre på bakken, sier selskapets administrerende direktør Tore Villard til NTB.

– Vi har aldri hatt ulykker med denne typen. Så vi føler oss veldig trygge på sikkerheten, sier Tore Villard.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.