OLJE OG GASS

– Olje i nord er som gårdsdrift

MØTES: Oljetoppene Terje Riis-Johansen (f.v), Kjell Pedersen i Petoro og konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro får god til å samtale under Sandefjordskonferansen.
MØTES: Oljetoppene Terje Riis-Johansen (f.v), Kjell Pedersen i Petoro og konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro får god til å samtale under Sandefjordskonferansen. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
21. jan. 2009 - 11:24

SANDEFJORD: Statsråden avviste ikke en åpning av områdene utenfor Lofoten og Vesterålen i sin tale til forsamlingen under den pågående oljepolitiske konferansen i vestfoldbyen.

Han sammenligner situasjonen i nord med sitt eget virke om bonde.

Samarbeid og sameksistens

– Jeg må tenke langsiktig både som bonde og som olje- og energiminister, og tenke på ressursforvaltningen som en grunnmur for virksomheten. Krysningspunktene er mange, påpeker Terje Riis-Johansen.

Han forklarer at han må vurdere mulighetene for å hente ressurser. Bevaring er av ressurser er viktig for forvaltningen.

– Her har vi et konfliktspørsmål: En «enten eller»-avgjørelse er ikke i tråd med den norske modellen. Vi må finne en god sameksistens, og dette gjøres ved samarbeid. Flere må få dekket sine behov, enten det er miljøinteresser, fiskeri eller oljeindustrien, sier statsråden.

Distriktspolitikk

Terje Riis-Johansen mener at noe av det viktigste er å ta hensyn til sysselsettingen og bosettingen i distriktene.

– Ringvirkningene er viktige. Basis er aktivitet som skal sikre sysselsetting, kapitalvarer og tjenester. Det utvikler seg sakte nordover. Økonomisk aktivitet et avgjørende for å sikre bosetting og sysselsetting i Nord-Norge, mener oljestatsråden.

– 200.000 arbeider i dag i tilknytning til oljevirksomheten. Kun én kommune deltok ikke i Snøhvit, så her tar vi hele landet i bruk. Dette er helt klart det viktigste i oppbyggingen av petroleumsvirksomheten og i samsvar med Senterpartiets politikk, sier han.

Oppfordrer Obama

I lys av onsdagens innsettelse av ny president i USA, oppfordrer Riis-Johansen Barack Obama til å ta tak i energiutfordringene:

– Den største globale utfordringen er å løse energiutfordringene framover. Det er et stort udekket behov og dette er ikke mulig å gjøre om i løpet av natta. Scenariene er en vekker for alle. Alle er enig om å jobbe for å holde oss innenfor 2-gradersmålet. 6-graderssituasjonen er en katastrofe. Alt annet vil være små utfordringer dersom vi går i den retningen.

Ingen støtte fra pakke

Riis-Johansen påpeker at aktivitetsnivået på norsk sokkel er høyt og vil fortsatt være det. Han beskriver dagens situasjon som en «selektiv krise» og påpeker at mange kommer seg gjennom dette på en måte som er til å leve med.

– Samtidig ser vi en noe lavere aktivitet enn forutsatt. Det hører med at mindre vekst er knyttet til finanskrisen. De konkrete virkningene vil evalueres når vi ser på krisepakken.

– Forlagene vil ta hensyn til oljesektoren, men vil ikke prege pakken. Derfor vil andre sektorer få større oppmerksomhet enn olje og gass i pakken, varsler statsråden.

Prioriterer Skanled

På oljekonferansen trakk statsråden fram noen av de mest presserende sakene. En av dem er Skanled.

– Dette prosjektet har stått på dagsordenen og er viktig å få realisert. Det er av nasjonal betydning, sier han.

Han viser til mulighetene gassrøret vil gi for ny industriutvikling i Norge.

– Røret er ikke lagt. Vi må få på plass en gassavtale innen 1. april slik at vi kan fatte plan for anlegg og drift (PAD) så fort som mulig, understreker Riis-Johansen.

CO2-rensing viktigste norske bidrag

Riis-Johansen uttalte at det er flere veier til karbonnøytral målsetting.

– Norges viktigste bidrag er CCS. Noe helt annet enn Sleipner er det å fage CO2 fra et kraftverk. Vi satser offensivt og bruker to milliarder kroner i år.

– I løpet av kort tid legger vi fram investeringsbeslutning om Mongstad for Stortingen. Dette utviklingssenteret skal være verdensledende, sier Riis-Johansen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.