OLF slakter regjeringen

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen må tåle sterk kritikk fra OLF-leder Per Terje Vold for beslutningen om oljeletingen utenfor Jan Mayen. I bakgrunnen oljedirektør Bente Nyland.
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen må tåle sterk kritikk fra OLF-leder Per Terje Vold for beslutningen om oljeletingen utenfor Jan Mayen. I bakgrunnen oljedirektør Bente Nyland. (Bilde: Ole Helgesen)

Leder i Oljeindustriens Landsforbund (OLF), Per Terje Vold, er svært kritisk til olje- og energiminister Terje Riis-Johansens forklaring på hvorfor oljevirksomheten skal flyttes til Jan Mayen.

– Hvis statsråden er sitert riktig, er jeg meget overrasket. Oljeindustrien må først og fremst lete etter olje der de geologiske forutsetningene er tilstede. Vi borer ikke for å bore, vi borer for å gjøre funn, sier Vold.

Les mer:

Bommer

Han mener regjeringen bommer kraftig når den bestemmer seg for å flytte petroleumsvirksomheten til et område hvor det ikke er fiskeriinteresser.

– Vi har 40 års erfaring med sameksistens med oljenæringen og fiskeribransjen. Og det har vi planer om å fortsette med i 40 år til, sier Vold.

– Blindspor

Også energipolitisk talsmann i FrP, Ketil Solvik-Olsen, slakter regjeringens valg om å flytte oljeindustrien helt til Jan Mayen.

– Jan Mayen er et blindspor som regjeringen har valgt fordi den ikke våger å ta opp kampen med miljøbevegelsen. Investeringene i landets viktigste næring er i ferd med å falle dramatisk. Regjeringen frykter selvfølgelig dette, men den våger likevel ikke å ta et standpunkt.

Denne handlingslammelsen vil få store konsekvenser for Norge, sier Solvik-Olsen.

Han sier at olje- og gassinvesteringene har vært på 130 til 140 milliarder kroner i året.

– Nå må de ta et valg om de fremdeles vil satse på petroleumsvirksomhet. Og det nytter ikke å utsette denne beslutningen ved å sende Oljedirektoratet til et område ingen har tro på. De forstår ikke konsekvensene av manglende langsiktighet for oljeindustrien. Dette er et risikabelt spill med tusenvis av arbeidsplasser.

– Smisker med miljøvernere

Han mener regjeringen smisker med både miljøbevegelsen og oljenæringen.

– Det er helt utrolig å høre på hvor forskjellig de snakker i ulike fora. I Rogaland prøver statsråden å blidgjøre oljeindustrien, men når de er i Oslo snakker de miljøvernerne opp etter ryggen.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå