KRAFT

Ola Borten Moe vil ha billigere strøm

STORE PLANER: ¿ Vi skal bygge ut kraft tilsvarende 44 Alta-kraftverk. Det betyr ett slikt kraftverk hver tredje måned fram til 2020, sier energiminister Ola Borten Moe.
STORE PLANER: ¿ Vi skal bygge ut kraft tilsvarende 44 Alta-kraftverk. Det betyr ett slikt kraftverk hver tredje måned fram til 2020, sier energiminister Ola Borten Moe. Bilde: Maiken Ree
Mona Sprenger
31. mars 2011 - 13:05

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) går inn for lavere strømpriser ifølge NTB. Det vil han gjøre ved å bygge ut store mengder kraft i Norge og Sverige, og samtidig holde igjen på bygging av kabler til utlandet.

Lavere priser

Han mener denne oppskriften vil gi kraftoverskudd og lavere priser.

– Jeg håper strømoverskuddet går opp og prisene ned. Forbrukerne skal finansiere en storstilt utbygging av fornybar kraft. Da er det rimelig at de får tilbake noe av pengene i form av lavere priser, sier Moe til Dagens Næringsliv.

Dette er stikk i strid med det sveriges tidligere statsminister Göran Persson uttalte på en konferanse i Bergen i dag. Her understreket han at høye kraftpriser vil være en forutsetning for å løse klimautfordringen.

– Fukushima stopper europeisk kjernekraft

– Bør holde igjen

Vår nye energiminister har lenge vært kritisk til bygging av kabler til utlandet. Statnett planlegger fem slike kabler.

– Vi bør holde igjen. Men det vil avhenge av forbruksutviklingen og nedbørssituasjonen. I tillegg kan det komme forhold vi ikke kjenner i dag, for eksempel at kjernekraft blir like vanskelig i Sverige som det nå er i Tyskland. Det kan endre situasjonen, sier Moe.

Han vil nå sørge for å gjennomføre avtalen om grønne sertifikater med Sverige. Avtalen skal finansiere bygging av 26,4 TWh fornybar kraft i Sverige og Norge innen 2020.

– Vi skal bygge ut kraft tilsvarende 44 Alta-kraftverk. Det betyr ett slikt kraftverk hver tredje måned fram til 2020. Hele landet skal tas i bruk. Vi må tåle både nett- og kraftutbygging hvis vi skal få til dette, sier Moe.

Les også:

Frp positiv, men avventende

Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, er positiv til utspillene, men vet ikke helt om han skal tro Moes signaler om nye prioriteringer.

Han mener at Sosialistisk Venstreparti er grundig parkert i energipolitikken dersom Moes utspill er forankret i regjeringen.

– Han bekrefter nå sin støtte til nok et Frp-standpunkt. Dette er en gledelig snuoperasjon, sier Solvik-Olsen i en pressemelding.

Solvik-Olsens avventende holdning skyldes det han mener er motstridende signaler fra olje- og energiministeren når han både er skeptisk til krafteksport og positiv til at Norge må være Europas batteri.

Les også:

Må sikre økt markedstilgang

Dette er oppskriften på investeringstørke i fornybarsektoren, mener Småkraftforeninga.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Her må ikke politikerne la seg forvirre av at det har vært rekordunderskudd i det norske kraftmarkedet i vinter, og løpe til med forhastede løsninger, advarer Henrik Glette, daglig leder i Småkraftforeninga i en pressemelding.

Les også: Utsetter pumpekraft-planer

Ramme fornybarsatsingen

– Det meste av den nye fornybare energien som skal skapes, er uregulert. I småkraftens tilfelle vil det si at man produserer mest når det er nedbør og snøsmelting. Da er man avhengig av god tilgang på markeder i produksjonsvinduene. Med stor tilførsel av vindkraft og småkraft, vil prisene etter milde vintre falle til bunns og inntektsgrunnlaget til småkraften forvitre.

Småkraftforeningen mener at dette vil være et tilbakeslag i kampen for mer fornybar energi for å slå tilbake klimaendringene.

– Det skal de neste årene investeres milliardbeløp i produksjonsanlegg for fornybar energi. Dette signalet vil medføre en usikkerhet blant investorer som vil gjøre det svært vanskelig å oppnå tidligere erklærte mål, sier Glette.

Legges på is

På dette området er Frp enig med Småkraftforeningen.

– En strategi med storstilt nasjonal kraftutbygging uten økt kapasitet for eksport av overskuddskraft vil medføre at mange kraftprosjekter blir lagt på is. Ingen bygger ny produksjon dersom konsekvensen er kraftig prisfall og derved kraftig verdifall på eksisterende kraftportefølje, sier Solvik-Olsen.

Han understreker at økt kraftproduksjon må følges opp med økt nettutbygging:

– Vi kan både sikre norske forbrukere tilgang til rimelig strøm og samtidig tjene penger på Europas behov for effektstøtte fra norsk vannkraft. Den balansen må energiministeren ivareta.





Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.