BYGG

Økokrim mot avgjørelse i entreprenørstrid

ILLOJAL: Albert Kr. Hæhre startet bedriften og leder den fortsatt. Nå er han beskyldt for grov og ulovlig illojalitet av den tidligere samarbeidspartneren Mesta.
ILLOJAL: Albert Kr. Hæhre startet bedriften og leder den fortsatt. Nå er han beskyldt for grov og ulovlig illojalitet av den tidligere samarbeidspartneren Mesta. Bilde: Tore Stensvold
Joachim Seehusen
10. jan. 2011 - 07:14

Fire ledere i Mesta skal ha arbeidet for å rekruttere egne ansatte over til Albert Kr. Hæhre AS mens de to bedriftene samarbeidet. Resultatet ble blant annet at to driverlag, hver med fire – fem personer, valgte å skifte arbeidsgiver. De fire lederne gikk etter hvert også over til Hæhre. Dette skjedde i april 2008.

Ryktene begynte å gå, og ledelsen i Mesta ble etter hvert oppmerksomme på hva som hadde skjedd. Det førte til at e-postkassene til de fire tidligere ansatte ble gjennomgått høsten 2009.

– Da ba Hæhre Asker og Bærum tingrett om å stanse denne gjennomgangen. Men retten uttalte da at det var indikasjoner på grov illojalitet, og vi fikk tillatelse til å gå gjennom e-postene, forteller Erik Riste, kommunikasjonssjef i Mesta.

Mesta satte da ned en granskingsgruppe med hjelp fra PWC og advokatselskapet Kluge. Dette førte til en rapport og anmeldelse til Økokrim i mai 1010.

Les også: Veidekke kjøper Hæhre

Tapt 347 millioner

MISLIKER: Erik Riste, kommunikasjonsdirektør i Mesta, misliker at selskapet er utsatt for det han oppfatter som grov illojalitet. Han hevder Mesta har tapt nærmere 350 millioner kroner.
MISLIKER: Erik Riste, kommunikasjonsdirektør i Mesta, misliker at selskapet er utsatt for det han oppfatter som grov illojalitet. Han hevder Mesta har tapt nærmere 350 millioner kroner. Gaute B. Iversen
Mesta mener at overgangene påførte selskapet et tap på 347 millioner kroner. Hæhre er saksøkt for dette beløpet.

– Det er basert på tap vi har lidd gjennom overføring av verdier, redusert gjennomføringsevne og redusert evne til å regne på nye anbud. Vi vil komme med detaljert begrunnelse og dokumentasjon når dette kommer for retten, sier Riste.

– Vi mener at både de tidligere lederne og Hæhre har oppført seg grovt illojalt. Man tar ikke folk fra et selskap man har et tett samarbeid med på den måten, sier han.

Ifølge Riste skal Økokrim ha gjennomført en razzia hos Hæhre i juni 2009, og det skal være tatt ut flere siktelser i saken.

Økokrim

– Vi kommenterer ikke siktelser i en sak som er under etterforskning, sier førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim.

– Det er nå forhåpentligvis ikke lang tid igjen før vi har en avgjørelse, sier hun.

Veidekke

I desember i fjor kjøpte Veidekke entreprenør 51 prosent av aksjene i Hæhre-gruppen.

– Skal vi beholde en ledende posisjon i dette markedet, må vi være best. Så det er en glede å lansere vår nye fremtid sammen med Albert Kr. Hæhre og hans stab, sa administrerende direktør Dag Andresen i Veidekke Entreprenør den gang.

Han la til at samarbeidet på prosjektet E18 Sky – Langangen har vist at de to bedriftene sammen kan løse store og kompliserte oppgaver, og at bedriftskulturene er sterkt sammenfallende.

I dag ønsker ikke Veidekkes ledelse å kommentere stridighetene mellom Hæhre og Mesta, eller de påståtte ulovlighetene.

– Men jeg kan bekrefte at vi hele tiden har vært klar over dette, og det er tatt høyde for det i våre avtaler, sier Kai Krüger Henriksen, kommunikasjonsdirektør i Veidekke.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

Det har ikke lyktes Teknisk Ukeblad å komme i kontakt med Albert Kr. Hæhre for en kommentar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.