ENERGI

Okea kjøper seg inn i Statfjord-feltet

Betaler mer enn 2,35 milliarder kroner for en andel på 28 prosent.

Okea kjøper 28 prosent av Statfjord-feltet, til en pris av 2,35 milliarder kroner.
Okea kjøper 28 prosent av Statfjord-feltet, til en pris av 2,35 milliarder kroner. Foto: Equinor
Ina AndersenIna AndersenJournalist
20. mars 2023 - 07:26

Okea melder mandag morgen at de har kjøpt en andel av Statfjord-området fra Equinor. Det er snakk om 28 prosent av Statfjord-feltet, til en pris av 220 millioner dollar, tilsvarende 2,35 milliarder kroner. I tillegg kommer et betinget betalingselement, basert på olje- og gassprisene over en treårsperiode.

En eierandel på 28 prosent i lisensen gir 23,9 prosent i Statfjord Unit, 28 prosent i Statfjord Nord, 14 prosent i Statfjord Øst Unit og 15,4 prosent i Sygna Unit.

Etter transaksjonen vil Equinor ha en en eierandel på 54,7 prosent og forblir operatør for Statfjord-feltet.

– Vi gleder oss over å kunne melde om denne transaksjonen med Equinor, som representerer nok et betydelig steg i å levere verdiskapende vekst på linje med vår strategi, sier Svein J. Liknes, administrerende direktør i Okea i meldingen.

Ved å kjøpe seg inn i Statfjord øker selskapets produksjonen med mer enn 40.000 fat oljeekvivalenter til dagen i 2024.

Forlenget levetid

– Med denne transaksjonen fortsetter vi å optimalisere vår olje- og gassportefølje, og ønsker en industriell aktør med senfase-kompetanse velkommen inn i Statfjord-partnerskapet. Dette vil bidra til diversifisering og høy verdiskaping fra Statfjord-området i årene som kommer, sier Camilla Salthe, direktør for levetidsforlengelse for felt, FLX, i Equinor.

Siden produksjonsstart i 1979 har Statfjord produsert mer enn 5,1 milliarder fat oljeekvivalenter og skapt bruttoinntekter på over 1,675 milliarder kroner.

I 2019 ble det besluttet å forlenge levetiden til Statfjord-feltet minst frem til 2035, med mål om å holde på helt til 2040 – i stedet for å stenge ned den første av plattformene i 2022.

For å få til det skal de bore 100 nye brønner på feltet og teste nye metoder for å hente ut olje og gass fra de vanskelige reservoarene på feltet.  

Sokkeldirektoratet anslår at det fortsatt finnes mer enn 20 milliarder fat olje og gass som ikke er funnet ennå på sokkelen. Til sammenligning inneholder det tredje største feltet i Norge, Johan Sverdrup, omrking 2,7 milliarder fat olje og gass.
Les også

Nye beregninger: Norsk sokkel har over 20 milliarder uoppdaget fat med olje og gass

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.