Også Nye Veier forventer redusert handlingsrom – må ty til nedskaleringer og gjenbruk

Nye Veier foreslår å nedskalere to av de lange og kostbare strekningene, øke gjenbruk for å få mer ut av eksisterende vei og å samle ansvaret for hele strekningen E6 Nordkjosbotn – Alta på enten Nye Veiers eller Statens vegvesens hender.

  Bildet viser ny E39 vestover fra Kristiansand, som ble åpnet 9. desember 2022.
Bildet viser ny E39 vestover fra Kristiansand, som ble åpnet 9. desember 2022. Foto: Nils Bernt Rinde/Nye Veier
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
31. mars 2023 - 13:38

Nye Veier viser i sitt innspill til NTP-prosessen hva ulike finansielle rammer vil bety for selskapets måloppnåelse og gjennomføring av porteføljen. Selskapet mener forskjellen mellom dagens rammerog kostnadene i porteføljen er på et nivå som gir gode insentiver for å øke lønnsomheten og redusere kostnader. De peker derfor i dette oppdraget ikke på strekninger som bør gå ut av Nye Veiers portefølje.

 Nedskalerer og utsetter

Nye Veier foreslår flere grep for å redusere kostnadene og øke nytten på mange strekninger i porteføljen. Blant annet foreslår de å e endre konseptet på E6 Øyer–Otta og E6 Åsen–Steinkjer fra helhetlig utbygging, til utbygging av delstreknin­ger som løser de viktigste utfordringene.

Disse to endringene alene vil ifølge Nye Veier redusere utbyggingskostnadene med 7,3 mrd. kroner. Selskapet peker også på strekninger hvor eksisterende vei med mindre tilpasninger er god nok til å kunne brukes i flere år framover.

I besvarelsen påpeker vi at E6-strekningen mel­lom Nordkjosbotn og Alta i dag er svært uheldig oppdelt. Ressursbruken kan bli mer effektiv ved å gi et helhetlig ansvar til enten Nye Veier eller Statens vegvesen.

Beregninger viser at Nye Veier anslår å redusere utbyggingskostnadene i den totale utbyggingsporteføljen med 49 milliarder kroner. Nøkkelen til dette er ombruk og nedskalering av prosjekter som i utgangspunktet har vært planlagt som firefeltsveier med 110 km/t.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.