VULKANUTBRUDD

Nytt vulkanutbrudd på Island – frykter magmaen trenger under Grindavik

Det nye vulkanutbruddet på Reykjaneshalvøya på Island er i gang, kun få timer etter at man valgte å evakuere bygda Grindavik.

Flyfoto visr skyen av røyk som stiger opp over vulkanutbruddet på Reykjaneshalvøya på Island onsdag.
Flyfoto visr skyen av røyk som stiger opp over vulkanutbruddet på Reykjaneshalvøya på Island onsdag. Foto: Islands sivilforsvar
29. mai 2024 - 14:53

Det er erklært alarmberedskap, og nødetater og andre som befinner seg i Grindavik, må være forberedt på å evakuere på svært kort varsel, skriver det islandske sivilforsvaret onsdag ettermiddag.

Utbruddet er mellom Stora Skogfell og Sylingafell, skriver rikskringkasteren Rúv. Bilder fra webkameraer i området viser glødende lava som spruter opp av bakken og enorme røykskyer som stiger til værs.

Geologen Kristin Jonsdottir sier til kringkasteren at lavaen spruter 50 meter opp i luften og at utbruddet er over en kilometer langt, kanskje rundt halvannen kilometer. Kollegaen Benedikt Ofeigs tror lengden er nærmere 2,5 kilometer.

Ifølge Jonsdottir ser utbruddet ut til å være kraftigere enn de foregående utbruddene i området.

Grindavik og Den blå lagune ble evakuert onsdag formiddag lokal tid etter at det ble registrert økt seismisk aktivitet i området. Også et varmekraftverk ble evakuert.

Femte utbrudd på fem måneder

Onsdagens utbrudd er det femte på litt under et halvt år, skriver avisa Morgunbladid.

Kun et fåtall av de fastboende i Grindavik har vendt hjem til bygda etter de foregående utbruddene. Morgunbladid meldte at evakueringen var fullført i 13-tiden lokal tid. Island ligger to timer bak Norge. Men tre av innbyggerne har neket å evakuere, opplyser politiet til RUV.

Lavaen strømmer i vestlig retning, mot Grindavik. Samtidig frykter man at magmaen skal trenge inn under bygda. Det er satt opp barrierer som skal beskytte stedet dersom lavaen skulle nå fram til utkanten av bygda, men foreløpig har ikke det skjedd.

Det nye vulkanutbruddet på Reykjaneshalvøya på Island begynte onsdag ettermiddag, kun få timer etter at man valgte å evakuere bygda Grindavik. <i>Foto:  Skjermdump / AP</i>
Det nye vulkanutbruddet på Reykjaneshalvøya på Island begynte onsdag ettermiddag, kun få timer etter at man valgte å evakuere bygda Grindavik. Foto:  Skjermdump / AP

Ifølge det islandske sivilforsvaret kjenner innbyggerne nå evakueringsprosessen godt, og det gikk rolig for seg. Bakgrunnen for utbruddene er at geologiske systemer som har ligget stille i rundt 800 år igjen ble aktive fra 2021.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Flytrafikken på Keflavik ikke påvirket

Man frykter ikke at utbruddet skal påvirke flytrafikken fra landets hovedflyplass, Keflavik. Flyplassen er et viktig knutepunkt for flytrafikk mellom Europa og Nord-Amerika.

– Keflavik Lufthavn er åpen og opererer som normalt, skriver flyplassen på sin hjemmeside. Passasjerer oppfordres likevel til å følge med på eventuelle oppdateringer om flytrafikken.

 

Pantheon i Roma ble bygget med vulkansk puzzolan. Det tidligere tempelet har stått i over 2000 år.
Les også

Tester Romerriket-metode: – Svært store miljøgevinster

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.