MARITIM

Nytt sjøkart skal bidra til å beskytte miljøressurser ved akutt forurensing

Miljødirektoratet og Kystverket har lansert et nytt sjøkart med en oversikt over høyt prioriterte miljøressurser ved akutt forurensing langs norskekysten.

Her er oljesøl ved Langesund bad etter det havarerte skipet Full City, som gikk på grunn utenfor Langesund i 2009.
Her er oljesøl ved Langesund bad etter det havarerte skipet Full City, som gikk på grunn utenfor Langesund i 2009. Foto: NTB Scanpix
26. jan. 2020 - 13:22

Kartet skal bidra til raske og viktige valg dersom slike forurensingsulykker forekommer.

– Hvis uhellet først er ute, og man må iverksette tiltak mot akutt forurensning, er det viktig å ha gode oppdaterte verktøy som hjelper oss å beskytte de høyest prioriterte miljøressursene, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

Det nye kartet gir en oversikt over hvilke verdier som er viktigst og mest sårbare langs kysten. Hekkeområder for sjøfugl, samt oppdrettsanlegg og badestrender er eksempler på miljøressursene som kartet gir oversikt over.

– Kartet bidrar til at de første, kritisk viktige handlingene er godt kvalitetssikret. Tjenesten gir også godt grunnlag for planlegging av beredskapen i et lengre perspektiv – et viktig verktøy i beredskapen mot akutt forurensning, sier kystdirektør Einar Vik Arset i Kystverket.

Forsvarssjef, general Eirik Kristoffersen er helt enig med sin svenske kollega, øverstkommanderende Mikael Bydén, som nylig ba alle svensker være forberedt på krig.
Les også

Forsvarssjefen: – Vi har dårlig tid

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.