KRAFT

Nytt samarbeid om vindmøller

UT PÅ HAVET: Lyse, Statoil og GE skal samarbeide om å gjøre GEs direktedrevne vindmøller klare for havvind. Prosjektet kan gi muligheter for flere norske leverandørbedrifter til å bidra med ny teknologi.
UT PÅ HAVET: Lyse, Statoil og GE skal samarbeide om å gjøre GEs direktedrevne vindmøller klare for havvind. Prosjektet kan gi muligheter for flere norske leverandørbedrifter til å bidra med ny teknologi. Bilde: Scanwind
Anders J. Steensen
20. apr. 2010 - 11:34

Olje- og energiminister Terje Riis- Johansen er orientert om planene til de tre samarbeidspartnerne Statoil, Generals Electric(GE) og Lyse. Målet er å få reist et demonstrasjonanlegg utenfor kysten av Rogaland. De håper på at det kan fattes en investeringebeslutning i 2011.

Viktig for framtida

– Havbasert vindkraft er en viktig del av fremtidens energiløsninger. Dette er et marked jeg har tro på vil vokse betydelig i årene framover, og som kan gi store nye muligheter for norsk næringsliv. Det er positivt at bedriftene er offensive i satsingen på vindkraftprosjekter, noe som er viktig skal vi nå målet om å være verdensledende innen offshore vindteknologi, sier Terje Riis-Johansen.



Lyse søker konsesjon

Lyse har søkt NVE om konsesjoner for demonstrasjonanlegget. Det søkes tre alternative lokasjoner som befinner seg utenfor Rennesøy, Kvitsøy og Karmøy. I likhet med andre tilsvarende prosjekter som Hywind, er dette prosjektet avhengig av at Enova gir økonomisk støtte.



Større vindmøller

Målet med samarbeidet er å bygge to til fire havvindmøller kver med en kapasitet på rundt 4 MW. Partene vil i løpet av det nærmeste året vurdere om et slikt prosjekt lar seg gjennomføre. Det er lagt opp til at GE skal levere turbinene og at Lyse og Statoil samarbeider om utbygging og gjennomføring av prosjektet. Dersom prosjektet realiseres, vil de første turbinene bli satt i drift i 2012 og demonstrasjonsprosjektet vil pågå i inntil fem år.



Finne muligheter

Prosjektet kan gi muligheter for norske leverandører som satser på vindkraft, eksempelvis med fundamenter, marine operasjoner, kabelforbindelser, transport og installasjon.

– Lyse har som mål å utvikle, drifte og delta i bygging av vindparker for å kunne dekke energibehov og sikre fleksibilitet, sier Lyses produksjonsdirektør Arne Aamodt. Han er opptatt av at Rogaland må videreutvikle sine fordeler ved å være en ledende energiregion og satse på utvikling av flere fornybare energikilder.



Trenger mer effektive løsninger

– Vi er avhengig av å forbedre effektivitet, regularitet samt kutte kostnader for utbygginga av havvindmøller. Utviklingen av større turbiner uten girkasse anser vi som spennende, sier Anne Strømmen Lycke, leder for vindkraftenheten i Statoil.

Statoil arbeider med flere store havvindprosjekter på britisk sektor av Nordsjøen, og har også i draft verdens enmeste flytenede havvindmølle, Hywind, mellom Karmøy og Kvitsøy.



Tar sikte på teten

GE har levert mer enn 13.500 vindmøller verden over. Selskapet annonserte nylig at de staser stort i Europa innen offshore vind med planer om å investere opp til 2.7 milliarder kroner, hvorav 600 millioner kroner i Norge. I Norge skal GE utvikle og teste neste generasjons vindturbin, en 4 MW maskin som er utviklet spesielt for installasjon offshore. Denne vindmøllen er oprinnelig utviklet av Scanwind gjennom et samarbeid med ABB. Scanwind ble solgt til GE i 2009.

– Nylig annonserte vi en ekspansiv investeringsplan for offshore vind i Europa. I dag tar vi et viktig steg videre for det som skal skje her i Norge. Partnerskapet med Statoil og Lyse vil bidra til vår målsetting om å utvikle og teste ledende teknologi innenfor offshore vind, og posisjonere oss for de spennende mulighetene vi ser for vår teknologi i Europa, sier Eystein Aspesletten, administrerende direktør for GE Energy i Norden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.