INDUSTRI

Nytt REACH-krav kan drepe småbedrifter

Truls Tunmo
10. okt. 2007 - 07:07

SFT vurderer å pålegge virksomheter å gi opplysninger om bruk og innhold av bromerte flammehemmere i produkter som omsettes.

– Hvis dette blir et krav, vil det i praksis si at vi må legge ned vår virksomhet etter 90 år i Norge. Vi har ingen mulighet til å gjennomføre dette, sier fabrikksjef ved Beha Elektro i Porsgrunn, Jon Øverbø i et skriftlig svar til SFT.

– Urimelig

Han er fortørnet over kravet deres, og mener at SFT er urimelige fordi de gjennom et slikt krav svekker SMB-bedriftene i Norge.

– Dette er egentlig en utvidelse av REACH-direktivet som Norge vil gjøre strengere, og som vil medføre at bedriftene mister konkurranseevnen. Hele bransjen i Europa må ha samme vilkår, men SFT jobber nå i feil retning ved å utvide Reach-direktivet. De vil ha en dokumentasjon på flere bromerte flammehemmere enn de som er på listen, sier Øverbø. Han mener det kan bety kroken på døra for Beha Elektro.

– Flere bromerte flammehemmere må gjerne komme med i REACH, da må reglene gjelde hele Europa og vi kan konkurrerer på lik linje med resten av det europeiske markedet, sier Øverbø.



Kostbare analyser

Kravet fra SFT vil innebære at bedriftenes underleverandører selv må analysere innholdet av bromerte flammehemmere.

Flere av underleverandørene er fabrikker i for eksempel Kina, og i deres marked er Beha Elektro i Porsgrunn bare en dråpe i havet.

– Dette er grundige, kostnadskrevende analyser som går på detaljnivå, for eksempel hvor mange gram bromerte flammehemmere det finnes i isolasjonen på en ledning. Vi har fått beskjed fra underleverandører om at de ikke er interessert i å ta den kostnaden slike analyser vil koste. Vi representerer bare en promille av markedet for disse leverandørene på verdensbasis, sier Øverbø.

Det er heller ingen løsning å betale for analysene selv.

– Hvis vi må analysere komponenter som vi importerer, vil det medføre for store utgifter for oss. Det er uaktuelt, sier han.



Urovekkende

Prosjektmedarbeider i Norsk Industri, Bror Yngve Rahm, er skeptisk til et eventuelt pålegg fra SFT.

– Et slikt pålegg vil bli en ulempe for mange norske små og mellomstore bedrifter i forhold til det europeiske markedet de konkurrerer i. Men det bør jobbes for at Reach skal omfatte så mange skadelige stoffer som mulig, hvis ikke må SFT innrette seg i forhold til den opprinnelige listen, sier Rahm.

Han forstår bekymringen til Jon Øverbø i Beha Elektro.

– Et pålegg fra SFT som er mer omfattende enn Reach-direktivet er urovekkende. Det vil svekke konkurranseevnen til de aktuelle bedriftene. Dette er vi ikke tjent med, sier Bror Yngve Rahm.

Må ta ansvar for underleverandører

Bakgrunnen for at SFT vurderer å kreve opplysninger fra bedrifter, er at det i stor grad ikke framkommer innholdsdeklarasjon fra underleverandørene.

– Det vi har sendt til bedriftene nå, er et utkast til pålegg. Endelig form og detaljeringsgrad på pålegget kan bli endret med vår gjennomgang av innspill. Varslet pålegg er en del av SFTs kartlegging av omsetning og utslipp av nærmere 30 miljøfarlige stoffer på prioriteringslisten til Miljøverndepartementet, hvor bromerte flammehemmere er en gruppe. For stoffene på prioriteringslisten er det satt mål om vesentlig reduksjon av utslipp eller stans i utslipp, sier saksbehandler i SFT, Monika Lahti.

– Må ha tilstrekkelig informasjon

Hun mener bedriftene selv må sørge for tilstrekkelig produktinformasjon fra underleverandørene.

– Det er for alle importører og produsenter viktig å ha kontroll over hva produktene deres inneholder. Den som importerer er blant annet ansvarlig for at produktene som tas inn i Norge, ikke skal medføre helse- eller miljøfare, sier Monika Lahti.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.