KRAFT

Nytt kraftverk i Ørsta

TVERRELVA SØR: Disse fossefallene i Tverrelva Sør vil fortsatt dure selv om Tussa Energi får bygge ut Draura og Viddal kraftverk i Ørsta. NVE har lyttet til innspillene fra blant andre naturvernforbundet og endret noe på planene slik at kraftverket kan bygges.
TVERRELVA SØR: Disse fossefallene i Tverrelva Sør vil fortsatt dure selv om Tussa Energi får bygge ut Draura og Viddal kraftverk i Ørsta. NVE har lyttet til innspillene fra blant andre naturvernforbundet og endret noe på planene slik at kraftverket kan bygges. Bilde: Norges Naturvernforbund
Kjetil Malkenes Hovland
1. juli 2009 - 11:53

NVE sier ja til Draura og Viddal kraftverk i Ørsta på Sunnmøre.

Kraftverket gir en samlet produksjon på 22 GWh årlig, som er nok til å forsyne rundt 1100 husstander med strøm.

Kraftverket Draura skal ta imot vann fra Tverrelva, og Viddal tar imot vann fra Sætreelvane.

Kritiske miljøvernere

Naturvernforbundet lokalt har vært kritiske til kraftverket ved Hjørundfjorden.

– Vi var først og fremst kritiske fordi det ikke er laget noen samlet plan for utbyggingen. Det har vært en bit-for-bit-utbygging i området, og det er småkraftprosjekt på gang rundt veldig mange små elver, sier Knut Festø i Naturvernforbundet Volda og Ørsta til Teknisk Ukeblad.

Krever helhetlig plan

Naturvernforbundet mener myndighetene må bestemme seg for hva de vil, og ikke si ja til alle småkraftprosjekt uten å se på helheten.

– Det bør komme en overordnet plan for hvert fylke hvor noen vassdrag skal være uberørte. Det var vi lovet i Soria Moria og av Helen Bjørnøy. Noen fylker har gjort dette. Sogn og Fjordane har vært flinke, men Møre og Romsdal har ikke gjort dette så langt, sier Festø.

Han mener det er viktig at noen engasjerer seg i slike utbygginger, slik at NVE tar hensyn til flere sider enn det rent kommersielle.

– Dette er en av en rekke slike saker. I noen tilfeller blir elva vernet. Men i de fleste sakene får utbyggeren ja med noen justeringer og forbehold. Man kan finne fram til ting man kan leve med hvis det er motpress. Hvis ikke vinner de kommersielle kreftene fram på en måte som er veldig uheldig, sier Festø.

Reduserer utbyggingen

«Dei siste åra har det vore eit massivt press mot elvane i på Sunnmøre, og særleg i Ørsta og Volda kommunar. Det ser ut som det berre er landskapet kring Geirangerfjorden som er ”heilag grunn”,» skrev Festø i en uttalelse på vegne av naturvernforbundet i 2007.

NVE har lyttet til innspillene fra Festø og fra lokale myndigheter, og utbyggingen blir ikke like omfattende som Tussa hadde søkt om. Det blir mer vannføring, og deler av Tverrelva blir ikke omfattet av planene.

– Vi er glad for at det blir en redusert utbygging, sier Festø. – Tverrelva Sør blir liggende urørt, dette er viktige områder for friluftsliv i utkanten av et stort uberørt fjellområde.

Avfolkning og stagnasjon

Draura og Viddal kraftverk ligger i Viddalen, og utnytter ifølge NVE et fall på rundt 460 meter over ca. 3,5 km.

Hensynet til biologisk mangfold og landskapsinteresser gjør at NVE setter en minstevannføring for Draura kraftverk på 100 liter per sekund fra mai til og med september, og 30 liter per sekund resten av året. For Viddal er minstevannføringen 300 liter i sekundet fra mai til og med oktober, og 70 liter per sekund resten av året.

– Har tatt hensyn

«Vi vil fokusere på området sitt unike utviklingspotensiale for småskala-/opplevingsturisme som eit alternativ til det tunge reiselivspresset i grannefjordane,» skrev Naturvernforbundet i uttalelsen fra 2007, og pekte på at kraftverket ville skade det urørte området ved Tverrelva sør.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

NVE slår fast at Tussa Energi ikke får overføre vann fra Tverrelvas sørlige del på grunn av landskapsinteresser. Kulturmiljøet ved Elbertstøylen skal heller ikke påvirkes, og viktige kulturminner ved Viddal kraftverk skal ikke ødelegges. Dette skal overvåkes av NVE.

– NVE har tatt hensyn til flere av innspillene fra oss og Fylkesmannens miljøvernavdeling, sier Knut Festø i naturvernforbundet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.